wtorek, 2 lipca 2024

Brzoskwinie w syropie na zimę

Brzoskwinie w syropie na zimę

Brzoskwinie w syropie, takie same jak te z puszki kupowane w sklepach można zrobić domowym sposobem, Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Proponujemy zaprawić je teraz, kiedy są najsmaczniejsze.

    Składniki:

  • 1 kg twardych, dojrzałych brzoskwiń
  • 1 l wody
  • 50 dkg cukru
  • 1 cytryna
  • 3 słoiki 500 ml

Przygotowanie :

Słoiki myjemy, wyparzamy i odstawiamy. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki obieraczką (możemy je lekko sparzyć wrzątkiem, aby skórka lepiej odchodziła od miąższu), przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane brzoskwinie układamy w słoikach. 



Teraz przygotowujemy syrop.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy syrop pod przykryciem10 minut. 
Do gotowego syropu, odstawionego z ognia dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gorącym syropem zalewamy brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić.  



Pasteryzujemy brzoskwinie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez około 10-15 minut. 
Zdejmujemy z ognia, układamy na ściereczce do góry dnem. Studzimy.
Brzoskwinie w syropie gotowe! 

 

poniedziałek, 1 lipca 2024

Sałatka ogórkowa na zimę

Sałatka ogórkowa na zimę

Prosta, smaczna sałatka z ogórków, cebuli i marchewki do słoików, doskonała do obiadu lub kanapek. Wystarczy tylko sięgnąć zimą do spiżarni.

Składniki:

  • 4-5 słoików 0,5 l
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • 3 duże cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 125 ml octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 ml oleju
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • po dwa ziarna ziela angielskiego na słoik
  • po 1 liściu laurowym na słoik
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

Sposób przyrządzenia:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy nieco grubsze plastry niż na mizerię. Marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Natkę siekamy drobno.
Wszystko dajemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i dokładnie mieszamy. Odkładamy sałatkę na 2-3 godziny, aby puściła sok i przegryzła się. 



Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno każdego dajemy gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie przekładamy do nich sałatkę, upychając ją ciasno w słoikach. Pozostały w misce sok rozlewamy do słoików i zakręcamy dokładnie słoiki.
Na dno garnka, w którym będziemy gotować słoiki kładziemy ściereczkę.
Układamy słoiki tak, aby się nie stykały ze sobą i zalewamy zimną wodą do połowy ich wysokości.
Pasteryzujemy sałatkę 10-12 minut od momentu zagotowania wody.

Po wyjęciu słoików z gorącej wody układamy je dnem do góry, zostawiamy do wystudzenia.

Sałatka z ogórków na zimę gotowa!

 

Mizeria w słoikach na zimę

Mizeria w słoikach na zimę

Mizeria z gruntowych, lipcowych ogórków jest najsmaczniejsza. Zimą możemy tylko pomarzyć o takiej mizerii, ale jeśli smaczne, świeże gruntowe ogórki zamkniemy w słoikach to będziemy cieszyć się nią i w grudniu i w lutym.

Składniki:

Porcja na 3 słoiki 0,5 l

  • 1,5 kg ogórków gruntowych małych lub średnich
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 czubata łyżka zwykłego cukru
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 %
  • pęczek koperku

Sposób przyrządzenia:

Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie obieramy je cieniutko. Każdego ogórka kroimy w plasterki, jak na mizerię. Przekładamy do dużej miski.

Do pokrojonych ogórków wsypujemy jedną, płaską łyżkę soli kamiennej. Dodajemy też czubatą łyżkę cukru. Następnie wlewamy jeszcze cztery łyżki octu spirytusowego 10 %. Siekamy drobno koperek i dodajemy do ogórków. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy. Odkładamy ogórki na 2-3 godziny, aby puściły wodę i całość połączyła się smakami. Możemy w międzyczasie przemieszać mizerię.




Myjemy i wyparzamy słoiki oraz zakrętki.

Wypełniamy słoiki mizerią. Staramy się nakładać do słoików po tyle samo warzyw i płynu. Upychamy ciasno ogórki w słoikach. Na samym końcu dolewamy jeszcze resztki zebranej na dnie garnka wody. Pamiętamy o tym, by zostawić około 1-2 cm wolnej przestrzeni u góry słoików. Tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.

Należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji, czyli 8-10 minut licząc od zagotowania.

Po wyjęciu słoików z garnka odwracamy je do góry dnem i możemy dodatkowo przykryć słoiki ręcznikiem, by woniej się studziły.

Mizeria w słoikach na zimę gotowa! 

Koktajl owocowy na mleku

Koktajl owocowy na mleku

Koktajl ze świeżych, dojrzałych owoców na mleku to doskonała propozycja na podwieczorek. Bomba witaminowa dla dzieci i dorosłych i przy okazji rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka borówek
  • 300- 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia:

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich wydrylowane wiśnie, borówki, mleko oraz cukier. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Możemy go pić od razu po przyrządzeniu lub wstawić do lodówki i schłodzić.

Koktajl owocowy na mleku gotowy!

 



Ziemniaki smażone na wędzonej słoninie

Ziemniaki smażone na wędzonej słoninie

Młode ziemniaczki podsmażane na wędzonej słoninie, obficie posypane koperkiem to nasze ulubione danie z czasów, gdy wakacje spędzałyśmy u babci. Czerwiec i lipiec to czas intensywnych prac polowych i ogrodowych na wsi. Do tego ciągłe upały. Obiady były robione na szybko i prosto, często bez mięsa. Smażone młode ziemniaki na wędzonce i do popicia maślanka lub kwaśne mleko to jeden z takich obiadów na szybko. Bardzo go lubimy i robimy do dziś.

Składniki:

  • 2 kg młodych, małych ziemniaków
  • 30 dkg wędzonej słoniny
  • pęczek koperku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 l maślanki

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy. Jeśli mają grubą skórkę możemy je oskrobać.

Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy je 15 minut, licząc od zagotowania.

Na dużą patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i powoli, na małym ogniu wytapiamy ją na skwarki.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, kroimy w cząstki lub plasterki. Dorzucamy do słoninki, podsmażamy.

Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na talerze. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Do kubków wlewamy dobrze schłodzoną maślankę.

Ziemniaki smażone na wędzonej słoninie gotowe!

 


niedziela, 30 czerwca 2024

Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy niedzieli. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy na kurzych nóżkach.

Składniki:

  • 2 nóżki + jedna porcja rosołowa (użyłyśmy „kurczaka biesiadnego”, odpowiednio tłustego)
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • trzy gałązki świeżego lubczyku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1cebula w łupinie lub podpieczona na suchej patelni
  • 250 g makaronu krajanka

Sposób przyrządzenia:

Nóżki i korpus z kurczaka razem z tłuszczem i skórą wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, lubczyk, pół pęczka pietruszki i lubczyk. Zalewamy całość wodą tak, aby całkowicie przykryć mięso i włoszczyznę. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.



Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.

Po tym czasie przecedzamy go. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.

Rosół drobiowy z makaronem gotowy!



 

Zupa owocowa

Zupa owocowa

Mamy sezon na owoce prosto z sadu i ogródka. Możemy przyrządzić naszą ulubioną zupę owocową z makaronem. Owocowa zawsze będzie nam kojarzyła się z wakacjami u babci na wsi. Dla nas to najsmaczniejsza zupa letnia obok szczawiowej, botwinkowej i kartoflanki z dużą ilością koperku. Do owocowej babcia zawsze dodawała odrobinę cynamonu i dwa goździki, dzięki tym przyprawom zupa była wyjątkowa. Czasami ją zabielała wiejską śmietaną, czasami tylko zagęszczała mąką ziemniaczaną. Dzisiaj zaproponujemy owocową niezabielaną.

Składniki:

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni łącznie z sokiem, który wycieka z wiśni w czasie drylowania
  • 30 dkg truskawek
  • garść borówek
  • 1 nieduża laska lub płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 300 g makaronu dowolnego (u nas kokardki)

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wydrylowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.



Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10 minut. Pół szklanki wody łączymy ze skrobią. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Wyłączamy zupę. Dorzucamy borówki do zupy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.

Zimną zupę i kokardki wykładamy na talerze.

Zupa owocowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!



 

Surówka z marchewki i ananasa

Surówka z marchewki i ananasa

Prosta surówka z trzech składników-marchewki, jabłka i ananasa, doskonała do obiadu. Najlepszy dodatek do dań z drobiu, polędwiczek wieprzowych, cielęciny.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1 duże jabłko
  • 4-5 łyżek syropu z ananasa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Marchew i jabłko obieramy. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłko na tarce o dużych oczkach. Ananasa kroimy w drobne cząstki. Przekładamy wszystko do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z ananasa. Przyprawiamy szczyptą soli oraz cukrem. Mieszamy całość.

Surówka z marchewki i ananasa gotowa!

Nasza rada:

Do surówki z marchewki i ananasa możemy dodać 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%.  



 

sobota, 29 czerwca 2024

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Piękna wakacyjna pogoda, warto zjeść pyszny obiad na świeżym powietrzu. Proponujemy szaszłyki z karkówki świetnie zamarynowane i dobrze zgrillowane.

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka przyprawy gyros
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
kilka kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty i przyprawy.

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.

Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.



Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.



Szaszłyki z karkówki gotowe!



 

Ciasto kruche z budyniem i wiśniami

Ciasto kruche z budyniem i wiśniami

W poszukiwaniu doskonałych proporcji na kruche ciasto do jabłecznika natknęłyśmy się na przepis Macieja Kuronia, a było to w latach późnych 90-tych. Od tej pory korzystamy najczęściej z tego właśnie przepisu. Ciasto jest wyśmienite, smakuje wszystkim. Wykorzystujemy je również do różnych innych wypieków, szczególnie z owocami. Dzisiaj podajemy przepis na ciasto kruche z budyniem i wiśniami -nasze ulubione.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

budyń:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 60 dkg wydrylowanych, świeżych wiśni
  • łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Forma do ciasta kwadratowa o boku 20 lub 22 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 i°C.

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków i dajemy do lodówki większą część, do zamrażarki 1/4 ciasta na pół godziny.



Następnie większą część ciasta wykładamy na dno blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 minut. Lekko podpiekamy je.




W tym czasie gotujemy budyń.

500 ml mleka wlewamy do garnka o grubym dnie i wstawiamy na ogień. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, cukier i skrobię. Wlewamy pomału, stale mieszając na gotujące się mleko. Doprowadzamy budyń do wrzenia i zgęstnienia.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wylewamy na nie gorący budyń i układamy na nim wydrylowane wiśnie. Na wierzch ścieramy na tarce (grubych oczkach) ciasto z zamrażarki.






Wstawiamy tak przygotowane ciasto do piekarnika na 40 minut.

Wyjmujemy ciasto po upieczeniu i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto kruche z budyniem i wiśniami gotowe!

 


piątek, 28 czerwca 2024

Ogórki małosolne na szybko

Ogórki małosolne na szybko

Prosty przepis na ogórki małosolne gotowe w dwa dni.

Składniki:

  • 2 litrowe słoiki
  • 1 kg ogórków (niedużych)
  • 1 l przegotowanej, gorącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi kopru z baldachami
  • 2-3 liście chrzanu

Sposób wykonania:

Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny( będą słodkie, jędrne i chrupiące). Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 1 ząbek czosnku, połowę liścia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki, w których odcinamy piętki z jednej i drugiej strony ( szybciej się ukiszą). Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnek. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.

Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, który ma lekko docisnąć ogórki.

Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!



 

Zupa owocowa

Zupa owocowa

Mamy sezon na owoce prosto z sadu i ogródka. Możemy przyrządzić naszą ulubioną zupę owocową z makaronem. Owocowa zawsze będzie nam kojarzyła się z wakacjami u babci na wsi. Dla nas to najsmaczniejsza zupa letnia obok szczawiowej, botwinkowej i kartoflanki z dużą ilością koperku. Do owocowej babcia zawsze dodawała odrobinę cynamonu i dwa goździki, dzięki tym przyprawom zupa była wyjątkowa.

Składniki:

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni łącznie z sokiem, który wycieka z wiśni w czasie drylowania
  • 30 dkg truskawek
  • garść borówek
  • 1 nieduża laska lub płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki 30%
  • 300 g makaronu dowolnego (u nas kokardki)

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wydrylowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10 minut. Pół szklanki wody łączymy ze skrobią. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Wyłączamy zupę. Dorzucamy borówki i wlewamy śmietankę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.

Zimną zupę i kokardki wykładamy na talerze.

Zupa owocowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!



 

czwartek, 27 czerwca 2024

Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych

Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych

Prosta, szybka sałatka z kilku warzyw, idealna do posiłku. Smakuje rewelacyjnie, można ją podać do obiadu i kolacji, jest uniwersalna.

Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka-kolor dowolny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone kroimy w plasterki niezbyt cienkie, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę obraną przekrawamy i kroimy w półplasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i seler naciowy w kostkę.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami prowansalskimi i polewamy olejem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie.

Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych gotowa!