MAKATKA

sobota, 29 czerwca 2024

Ciasto kruche z budyniem i wiśniami

Ciasto kruche z budyniem i wiśniami

W poszukiwaniu doskonałych proporcji na kruche ciasto do jabłecznika natknęłyśmy się na przepis Macieja Kuronia, a było to w latach późnych 90-tych. Od tej pory korzystamy najczęściej z tego właśnie przepisu. Ciasto jest wyśmienite, smakuje wszystkim. Wykorzystujemy je również do różnych innych wypieków, szczególnie z owocami. Dzisiaj podajemy przepis na ciasto kruche z budyniem i wiśniami -nasze ulubione.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

budyń:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 60 dkg wydrylowanych, świeżych wiśni
  • łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Forma do ciasta kwadratowa o boku 20 lub 22 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 i°C.

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków i dajemy do lodówki większą część, do zamrażarki 1/4 ciasta na pół godziny.



Następnie większą część ciasta wykładamy na dno blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 minut. Lekko podpiekamy je.




W tym czasie gotujemy budyń.

500 ml mleka wlewamy do garnka o grubym dnie i wstawiamy na ogień. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, cukier i skrobię. Wlewamy pomału, stale mieszając na gotujące się mleko. Doprowadzamy budyń do wrzenia i zgęstnienia.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wylewamy na nie gorący budyń i układamy na nim wydrylowane wiśnie. Na wierzch ścieramy na tarce (grubych oczkach) ciasto z zamrażarki.






Wstawiamy tak przygotowane ciasto do piekarnika na 40 minut.

Wyjmujemy ciasto po upieczeniu i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto kruche z budyniem i wiśniami gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz