MAKATKA

piątek, 28 czerwca 2024

Ogórki małosolne na szybko

Ogórki małosolne na szybko

Prosty przepis na ogórki małosolne gotowe w dwa dni.

Składniki:

  • 2 litrowe słoiki
  • 1 kg ogórków (niedużych)
  • 1 l przegotowanej, gorącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi kopru z baldachami
  • 2-3 liście chrzanu

Sposób wykonania:

Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny( będą słodkie, jędrne i chrupiące). Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 1 ząbek czosnku, połowę liścia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki, w których odcinamy piętki z jednej i drugiej strony ( szybciej się ukiszą). Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnek. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.

Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, który ma lekko docisnąć ogórki.

Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz