Zupa owocowa
Mamy sezon na owoce prosto z sadu i ogródka. Możemy przyrządzić naszą ulubioną zupę owocową z makaronem. Owocowa zawsze będzie nam kojarzyła się z wakacjami u babci na wsi. Dla nas to najsmaczniejsza zupa letnia obok szczawiowej, botwinkowej i kartoflanki z dużą ilością koperku. Do owocowej babcia zawsze dodawała odrobinę cynamonu i dwa goździki, dzięki tym przyprawom zupa była wyjątkowa. Czasami ją zabielała wiejską śmietaną, czasami tylko zagęszczała mąką ziemniaczaną. Dzisiaj zaproponujemy owocową niezabielaną.
Składniki:
- 1/2 kg wydrylowanych wiśni łącznie z sokiem, który wycieka z wiśni w czasie drylowania
- 30 dkg truskawek
- garść borówek
- 1 nieduża laska lub płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 2 goździki
- 1 l wody
- 4-5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 300 g makaronu dowolnego (u nas kokardki)
Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wydrylowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10 minut. Pół szklanki wody łączymy ze skrobią. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Wyłączamy zupę. Dorzucamy borówki do zupy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.
Zimną zupę i kokardki wykładamy na talerze.
Zupa owocowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz