MAKATKA

niedziela, 30 czerwca 2024

Zupa owocowa

Zupa owocowa

Mamy sezon na owoce prosto z sadu i ogródka. Możemy przyrządzić naszą ulubioną zupę owocową z makaronem. Owocowa zawsze będzie nam kojarzyła się z wakacjami u babci na wsi. Dla nas to najsmaczniejsza zupa letnia obok szczawiowej, botwinkowej i kartoflanki z dużą ilością koperku. Do owocowej babcia zawsze dodawała odrobinę cynamonu i dwa goździki, dzięki tym przyprawom zupa była wyjątkowa. Czasami ją zabielała wiejską śmietaną, czasami tylko zagęszczała mąką ziemniaczaną. Dzisiaj zaproponujemy owocową niezabielaną.

Składniki:

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni łącznie z sokiem, który wycieka z wiśni w czasie drylowania
  • 30 dkg truskawek
  • garść borówek
  • 1 nieduża laska lub płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 300 g makaronu dowolnego (u nas kokardki)

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wydrylowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.



Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10 minut. Pół szklanki wody łączymy ze skrobią. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Wyłączamy zupę. Dorzucamy borówki do zupy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.

Zimną zupę i kokardki wykładamy na talerze.

Zupa owocowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz