Chleb na maślance
Jeden
z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno
chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Długo utrzymuje świeżość
dzięki maślance.
Składniki:
- 500
g mąki pszennej typ 650
- 300
ml maślanki
- 50
ml ciepłej wody
- 7
g suchych drożdży
- 1
łyżeczka cukru
- 2
łyżeczki soli
Sposób wykonania:I
etap
Wszystkie
składniki w temperaturze pokojowej.
Ciepłą
wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki.
Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na 15 minut.
II
etap
Do
przesianej mąki wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy
wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy
ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę,
wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie
rośnie.
III
etap
Po
godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy do kształtu
naczynia, w którym będzie pieczone i odkładamy przykryte
ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W
tym czasie włączamy piekarnik na 210 °C. Do blaszki 25x12 cm
wysmarowanej masłem i posypanej mąką wkładamy uformowany chleb i
nacinamy go na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w
trakcie pieczenia.
IV
etap
Pieczemy chleb 30 minut w 210 °C. Po tym czasie
dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut, do zarumienienia. Upieczony
chleb wyjmujemy natychmiast z blaszki na kratkę kuchenną.
Chleb
na maślance gotowy!
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w
rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez
niego nie wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli
nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku
nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po
2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł,
chleby będą nam wychodziły jak malowane.