Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli i pieczarek-proste, przepyszne smarowidło upieczone w 30 minut.
Składniki:
- 2 szklanki fasoli „piękny jaś”
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
keksówka 25x11cm wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 l wody. Pozostawiamy na noc do napęcznienia.
Następnego dnia odcedzamy fasolę, wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Przecedzamy, studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na szklisto na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Solimy całość i smażymy do momentu, aż płyn odparuje.
Fasolę łączymy z pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki. Wstawiamy pasztet do piekarnika na grzanego do 180 °C na 30 minut. Upieczony pasztet studzimy i odkładamy do lodówki.
Pasztet warzywny z fasoli i pieczarek gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz