MAKATKA

niedziela, 5 maja 2024

Pałki z kurczaka w warzywach

Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą kapustą. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 10-12 ziemniaków
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pierz do smaku

Sposób wykonania:

W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy mięso. Pałki kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy folię do pieczenia.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki. Kapustę kroimy w plastry grubości 1,5 do 2 cm.

Na blasze wyłożonej folią wykładamy na środku pałki z kurczaka. Z jednej strony układamy kapustę, którą lekko solimy. Układamy na niej kawałki masła.

Ziemniaki układamy wokół pałek kurczaka i polewamy marynatą. Również lekko solimy. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę szklanką wody.

Po godzinie odkrywamy całość i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 20 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.



Pałki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz