Pałki z kurczaka w warzywach
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą kapustą. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa na blaszce i upiec.
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 10-12 ziemniaków
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- sól i pierz do smaku
Sposób wykonania:
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, sos sojowy i zmiażdżony czosnek). W tak przyrządzonej marynacie zanurzamy mięso. Pałki kurczaka marynujemy najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Na blaszce piekarnikowej wykładamy folię do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekrawamy na połówki. Kapustę kroimy w plastry grubości 1,5 do 2 cm.
Na blasze wyłożonej folią wykładamy na środku pałki z kurczaka. Z jednej strony układamy kapustę, którą lekko solimy. Układamy na niej kawałki masła.
Ziemniaki układamy wokół pałek kurczaka i polewamy marynatą. Również lekko solimy. Przykrywamy szczelnie wszystko folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu minutach podlewamy blaszkę szklanką wody.
Po godzinie odkrywamy całość i dopiekamy do zrumienienia mięsa. U nas to trwało 20 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso i warzywa możemy dopiekać je jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Pałki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz