MAKATKA

piątek, 3 maja 2024

Polędwiczki z morszczuka w piwnym cieście

Polędwiczki z morszczuka w piwnym cieście

Obiad z rybą w roli głównej, czyli polędwiczki z morszczuka smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Do nich surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Szybko i smacznie.

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z morszczuka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do oprószenia ryby
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia ryby

Sposób wykonania:

Rybę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w soli, pieprzu, papryce i przyprawie do ryb.



Na patelni rozgrzewamy olej.

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i łączymy je z piwem, mąką oraz szczyptą soli. Ciasto ma być dosyć gęste i jednolite, dlatego czasami trzeba dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie lub odrobinę piwa, gdy jest zbyt gęste. Teraz zanurzamy kawałki ryby i układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano.



Morszczuk gotowy!



Nasze rady:

Jeśli mamy polędwiczki średniej grubości, zazwyczaj wystarczy 5 minut smażenia z każdej strony. Ważne, by nie przesuwać i nie przekręcać ryby zbyt wcześnie. Panierka musi się dobrze zrumienić, by ryba nie rozpadała się i zachowała w sobie więcej soków.

Rybę smażymy zawsze na odkrytej patelni i nie przykrywamy jej po usmażeniu. Tylko wtedy będzie odpowiednio chrupiąca.

Rybę smażymy w dużej ilości oleju.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz