Polędwiczki z morszczuka w piwnym cieście
Obiad z rybą w roli głównej, czyli polędwiczki z morszczuka smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Do nich surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Szybko i smacznie.
Składniki:
- 400 g polędwiczek z morszczuka
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do oprószenia ryby
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1/2 szklanki piwa
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia ryby
Sposób wykonania:
Rybę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w soli, pieprzu, papryce i przyprawie do ryb.
Na patelni rozgrzewamy olej.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i łączymy je z piwem, mąką oraz szczyptą soli. Ciasto ma być dosyć gęste i jednolite, dlatego czasami trzeba dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie lub odrobinę piwa, gdy jest zbyt gęste. Teraz zanurzamy kawałki ryby i układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano.
Morszczuk gotowy!
Nasze rady:
Jeśli mamy polędwiczki średniej grubości, zazwyczaj wystarczy 5 minut smażenia z każdej strony. Ważne, by nie przesuwać i nie przekręcać ryby zbyt wcześnie. Panierka musi się dobrze zrumienić, by ryba nie rozpadała się i zachowała w sobie więcej soków.
Rybę smażymy zawsze na odkrytej patelni i nie przykrywamy jej po usmażeniu. Tylko wtedy będzie odpowiednio chrupiąca.
Rybę smażymy w dużej ilości oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz