Surówka z czerwonej kapusty z sosem majonezowym
Prosta i smaczna surówka doskonała do obiadu.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 duże, słodkie jabłko
- 1 marchewka
- mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i czarny pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu zaparzyć wrzątkiem. Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.
Czerwoną kapustę szatkujemy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku poszatkowaną kapustę. Nie gotujemy jej, tylko trzymamy we wrzątku 1-2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Kapusta trochę zmieni kolor-wyblaknie, dlatego skrapiamy ją sokiem z cytryny. Po dodaniu soku z cytryny odzyska swój piękny kolor.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z płynu.
Przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.
Majonez, jogurt i musztardę Przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Posypujemy posiekaną natką.
Surówka z czerwonej kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz