Torcik Rafaello
Nieduży tort na małe przyjęcie. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony prostym kremem kokosowym. Torcik idealny dla osób, które rozpoczynają przygodę z pieczeniem. Bardzo łatwy do zrobienia.
Składniki:
biszkopt:
- 40 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 330 ml kremówki
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 40 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody z łyżką soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
- garść wiórków kokosowych
- ozdoby wg uznania
Sposób przyrządzenia:
biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Tortownicę 16 cm wykładamy tylko na spodzie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – ważne!
Całe jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać całość około minuty. Następnie dodajemy cukier puder w dwóch porcjach i ubijamy masę na najwyższych obrotach miksera do 10 minut. Masa ma się zrobić gęsta, jasna i puszysta. Odkładamy mikser.
Do tak ubitych jajek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia uprzednio odważone, wymieszane i przesiane przez sitko.
Wsypujemy suche składniki w 2-3 porcjach i mieszamy rózgą, delikatnie.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy je 30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie kroimy biszkopt na blaty.
Krem do tortu:
Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) dajemy wszystkie składniki kremu. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy do kremu wiórki kokosowe, które dodatkowo zagęszczą krem i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową do połączenia składników. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Składamy i przyozdabiamy torcik:
Trzy - cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Dolny blat układamy na paterze, nasączamy wodą z cytryną i wykładamy na nim 1/3 pozostałego kremu.
Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Krem musi się schłodzić i ustabilizować.
Torcik Rafaello gotowy!
Jeśli chcemy zrobić niższy tort o większej średnicy użyjmy tortownicy 20 cm. Wtedy biszkopt pieczemy 25 minut i przekrawamy go na dwie części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz