Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi
Sałatka z młodych ziemniaków, czerwonej cebuli, pora i ogórków małosolnych, polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealna do grillowanych mięs.
Składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- por- biała część ok. 15 cm
- 3-4 ogórki małosolne
- garść posiekanego koperku
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości w łupinach ( do 15 min). Odcedzamy, studzimy i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, ale niezbyt drobno. Por kroimy w półkrążki i przelewamy wrzątkiem. Następnie odciskamy z wody i dokładamy do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę, cebulę w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo-majonezowym odpowiednio przyprawionym. Posypujemy posiekanym koperkiem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz