czwartek, 2 maja 2024

Sałatka z młodych ziemniaków z ziołami


 

Sałatka z młodych ziemniaków z ziołami

Najprostsza sałatka ziemniaczana posypana świeżymi ziołami, doskonała propozycja na wiosennego grilla. Sałatka dodaje sznytu grillowanym mięsom i kiełbasom, dzięki niej wszystko bardziej smakuje!

Składniki:

warzywa

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1por nieduży, biała część
  • 1/2 pęczka pietruszki i koperku
  • 3 gałązki selera naciowego

sos do sałatki

  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości w łupinach ( do 15 min). Odcedzamy, studzimy i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, ale niezbyt drobno. Por kroimy w półkrążki i przelewamy wrzątkiem. Następnie odciskamy z wody i dokładamy do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę, seler w drobną kosteczkę. Koperek i pietruszkę siekamy i dokładamy do sałatki. Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo - majonezowym odpowiednio przyprawionym. Posypujemy posiekanymi listkami selera naciowego i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka grillowa gotowa!



Torcik Rafaello

Torcik Rafaello

Nieduży tort na małe przyjęcie. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony prostym kremem kokosowym. Torcik idealny dla osób, które rozpoczynają przygodę z pieczeniem. Bardzo łatwy do zrobienia.

Składniki:

biszkopt:

  • 40 g mąki tortowej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 330 ml kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 40 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody z łyżką soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
  • garść wiórków kokosowych
  • ozdoby wg uznania

Sposób przyrządzenia:

biszkopt:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)

Tortownicę 16 cm wykładamy tylko na spodzie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – ważne!

Całe jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać całość około minuty. Następnie dodajemy cukier puder w dwóch porcjach i ubijamy masę na najwyższych obrotach miksera do 10 minut. Masa ma się zrobić gęsta, jasna i puszysta. Odkładamy mikser.

Do tak ubitych jajek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia uprzednio odważone, wymieszane i przesiane przez sitko.

Wsypujemy suche składniki w 2-3 porcjach i mieszamy rózgą, delikatnie.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy je 30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie kroimy biszkopt na blaty.

Krem do tortu:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) dajemy wszystkie składniki kremu. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy do kremu wiórki kokosowe, które dodatkowo zagęszczą krem i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową do połączenia składników. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.



Składamy i przyozdabiamy torcik:

Trzy - cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Dolny blat układamy na paterze, nasączamy wodą z cytryną i wykładamy na nim 1/3 pozostałego kremu.



 Nakładamy drugi blat, nasączamy go i dajemy na niego 1/3 kremu. Ostatni blat nasączamy od spodu, układamy na wierzchu i powlekamy go na górze i po bokach pozostałym kremem.
 



Wyrównujemy krem, boki tortu oblepiamy wiórkami kokosowymi. Górę przyozdabiamy rozetkami. Dodatkowo możemy posypać tort ozdobną posypką.




Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Krem musi się schłodzić i ustabilizować.

Torcik Rafaello gotowy!



Nasze rady:

Jeśli chcemy zrobić niższy tort o większej średnicy użyjmy tortownicy 20 cm. Wtedy biszkopt pieczemy 25 minut i przekrawamy go na dwie części.


Biszkopt francuski maślany

Biszkopt francuski maślany

Lekki, wilgotny biszkopt prosty do wykonania. Harmonijnie łączy się z różnymi kremami. Doskonały do użycia jako ciasto tortowe. Sekret jego walorów tkwi w porządnym ubiciu masy jajecznej.

Składniki na formę 20 cm:

  • 6 jaj średniej wielkości
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 140 g mąki
  • 80 g masła 82 %

Sposób wykonania:

Jajka całe (nie rozdzielamy białek od żółtek) wbijamy do misy miksera, wsypujemy cały cukier i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać jajka z cukrem. Pomału dodajemy partiami skrobię kukurydzianą. Wszystko ubijamy na wolnych obrotach. W momencie, gdy cała skrobia będzie w misie zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy masę, aż będzie jasna i puszysta. Musi znacznie zwiększyć objętość. Należy ją ubijać minimum 12 min. Teraz zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce przesianą mąkę. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone do temperatury pokojowej masło.Ciasto gotowe do pieczenia.



Wlewamy je do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Pieczemy około 30 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 175 °C. Ciasto studzimy odwrócone na kratce kuchennej.


Nasze rady:

Wszystkie składniki ubijanego ciasta mają być w temperaturze pokojowej.

 Biszkopt nie musi być przed krojeniem na blaty schładzany w lodówce.

Zaraz po całkowitym wystudzeniu możemy go kroić i przekładać kremami. Ma piękny, maślany kolor, aksamitną strukturę i jest na tyle wilgotny, że nie trzeba go nasączać.

 


środa, 1 maja 2024

Sałatka letnia z sosem majonezowym

Sałatka letnia z sosem majonezowym

Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów malinowych polana gęstą śmietaną. Kwintesencja lata na talerzu!

  Składniki:

  • 4 ogórki małosolne
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 cebulki dymki
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, dymkę w krążki, ogórki w plasterki niezbyt cienkie. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i polewamy majonezem zmieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.

Prosta, letnia sałatka z sosem majonezowym gotowa!



Prosta sałatka do grilla

Prosta sałatka do grilla

Aby grill nie był tylko mięsny trzeba go okrasić pysznymi sałatkami. Ta prosta sałatka z kilku warzyw robi się w 15 minut. Jest pikantna i kolorowa. Idealnie pasuje do mięs z grilla.

Składniki:

warzywa:

  • pół główki sałaty lodowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • dwa średnie ogórki
  • jedna cebula
  • pół papryki czerwonej

sos do sałatki:

  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Papryczkę drobno siekamy, czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Sałatę lodową rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki nieobrane kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Cebulę posypujemy szczyptą soli i morzymy ( wyciskamy ją w rękach, aby zmiękła i lekko puściła sok, będzie łagodniejsza). Warzywa polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.

Sałatka grillowa gotowa!  



 

Cebulka marynowana domowej roboty

Proponujemy krojoną cebulę w aromatycznej w marynacie. Możemy ją wykorzystywać do sałatek śledziowych, ziemniaczanych lub jako dodatek do domowych burgerów i kanapek.

Zrobienie jej zajmie kilka minut. Marynowana cebula genialnie podbija smak potraw!

Składniki:

  • 2 średnie cebule na słoiczek 250 ml
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub 3 łyżki octu ryżowego

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka lub półkrążki.



 Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy ją na 1-2 minuty we wrzątku, następnie odcedzamy. Przekładamy do słoiczka , trochę ubijamy. Kładziemy na wierzch przyprawy i ząbek czosnku. Do szklanki wlewamy wrzątek (1/4 szklanki), wsypujemy sól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników i dodajemy ocet. Tak przyrządzoną marynatą zalewamy cebulę. Jeśli marynaty jest mało. Dopełniamy słoiczek gorącą wodą.



 Zakręcamy słoik i wkładamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie cebula marynowana jest już gotowa do spożycia. Możemy przechowywać ją w lodówce do dwóch tygodni.

 

Marynata do karkówki z grilla

Marynata do karkówki z grilla

Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki grillowanej. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.  Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.

Składniki na 1,2 -1,5 kg karkówki:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 listki laurowe
  • 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu i obkładamy pokrojoną w krążki cebulą.

Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.

Jeszcze lepiej przygotować karkówkę kilka dni wcześniej i zamrozić ją, wtedy osiąga ona największą kruchość. Tuż przed grillowaniem doprowadzamy ją do temperatury pokojowej i wtedy rzucamy na ruszt.



 

wtorek, 30 kwietnia 2024

Ciasto budyniowe z zielonym winogronem i galaretką krystaliczną

Ciasto budyniowe z zielonym winogronem i galaretką krystaliczną

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, ze świeżymi winogronami i galaretką, w sam raz na majówkę. Ciasto idealne dla wielbicieli owoców i budyniu!

Składniki:

  •  kiść zielonych, bezpestkowych winogron

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 0,6 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • aromat pomarańczowy-kilka kropel

dodatkowo:

  • 1 galaretka przezroczysta lub agrestowa
  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.



Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu.



 Wcześniej dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka. Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy pokrojone na połówki winogrona. Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Wyborny budyniowiec z winogronami gotowy!



 

Kotlety z kurczaka w panierce panko.

Kotlety z kurczaka w panierce panko.

Delikatne kotlety z piersi kurczaka w bardzo chrupiącej, grubej panierce z panko.  Panierka panko znacznie lepiej trzyma się na panierowanych mięsach, zachowuje swoją chrupkość przez dłuższy czas i nie nasiąka mocno tłuszczem w trakcie smażenia. Kotlety smakują rewelacyjne!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki
  • około szklanki bułki tartej panko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól

Marynata do kurczaka:

  • po 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw (kurkuma, pieprz ziołowy, czerwona papryka)
  • 1 cebula

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem i obtaczamy w przyprawach oraz pokrojonej w plasterki cebuli. Odkładamy kotlety do lodówki na godzinkę, niech się zamarynują.

Do trzech talerzy dajemy osobno mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą panko.



Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety oczyszczamy z cebuli, lekko solimy, obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej . Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z jednej strony na rumiano na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i smażymy je na małym ogniu. Trzymamy tak kotlety jeszcze 3-4 minuty, aby się zarumieniły i doszły. Zdejmujemy z patelni i od razu wykładamy na talerze.

Kotlety drobiowe w panierce panko gotowe!

 


poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w smaku,  sos gęsty, lekko pikantny, mięso kruchutkie i soczyste. Polecamy!

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki grubości 1-1,5 cm
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 30 dkg pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego i papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety z karkówki obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany smalec. Obsmażamy na rumiano z obu stron. Odkładamy na bok. 



Na tym samym tłuszczu podsmażamy na szklisto cebulę, lekko ją solimy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek posiekany lub pokrojony w plasterki. Chwilę całość dusimy. Kładziemy na warzywach kotlety z karkówki.



W misce łączymy wodę z ketchupem, musztardą , koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos mieszamy do połączenia składników i wlewamy na patelnię.



Przykrywamy patelnię pokrywą. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby sos lekko bulgotał. Dusimy karkówkę do miękkości, około 1,5 godziny.



 Na koniec przyprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.

Karkówka po cygańsku gotowa!



 

Sałatka z rukolą i oliwkami

Sałatka z rukolą i oliwkami

Sałatka doskonała do obiadu, grilla, również do pracy. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil.

Składniki:

  • rukola (2 garści )
  • pomidorki koktajlowe (szklanka )
  • oliwki bez pestek (1/2 szklanki)
  • ogórek wężowy nieduży
  • 2 gałązki selera naciowego

sos

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie (łyżeczka)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majonezu

Sposób wykonania:

Składniki sosu wrzucamy do słoiczka. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie, aby wszystko się połączyło.



Rukolę, ogórka ze skórką i pomidorki myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy listki rukoli. Przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, układamy na rukoli. Ogórki kroimy w półplasterki, seler w drobną kostkę, również układamy na rukoli. Dodajemy oliwki w całości lub pokrojone.



Polewamy sałatkę sosem. Robimy to tuż przed podaniem sałatki na stół. Jeśli połączymy ją z sosem wcześniej, rukola nie będzie chrupiąca, a sałatka podejdzie wodą od pomidorów.

Sałatka z rukolą i oliwkami gotowa!

 


Pasta jajeczna koperkowa

Pasta jajeczna koperkowa

Banalnie prosta pasta kanapkowa. Potrzebne są do niej trzy składniki-jajka, koperek i majonez.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania). Obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez w ilości podanej w składnikach, ale jeśli jest bardzo gęsty możemy go dodać trochę więcej. Dodajemy również koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe.

Lekka i smaczna pasta jajeczna idealna na kanapkę, do tego pomidor lub ogórek i nic więcej nie trzeba!

 


Truskawki z bitą śmietaną

Truskawki z bitą śmietaną

Pachnące truskawki z bitą śmietaną  to najprostszy letni deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Zrobimy go w 15 minut, przełożymy do pięknych pucharków, będzie wyglądał elegancko i smakował nadzwyczajnie.

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 śmietanfix (opcjonalnie)
  • kilka listków mięty lub melisy

Sposób wykonania:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy na małe kawałki (lub na połówki jeśli są mniejsze), posypujemy cukrem i odkładamy na bok. Zostawiamy 4-5 truskawek w całości do dekoracji.

Dobrze schłodzoną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy do niej cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanfix( nie jest konieczny). Ubijamy całość mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z dowolną końcówką ( u nas tylka wilton M1) i układamy w pucharkach warstwy – najpierw truskawki, na nie bita śmietana, znowu truskawki i bita śmietana. Dekorujemy wierzch truskawką i listkiem mięty lub melisy.

Najprostszy deser truskawkowy z bitą śmietaną gotowy!