Kotlety z kurczaka w panierce panko.
Delikatne kotlety z piersi kurczaka w bardzo chrupiącej, grubej panierce z panko. Panierka panko znacznie lepiej trzyma się na panierowanych mięsach, zachowuje swoją chrupkość przez dłuższy czas i nie nasiąka mocno tłuszczem w trakcie smażenia. Kotlety smakują rewelacyjne!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki
- około szklanki bułki tartej panko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- sól
Marynata do kurczaka:
- po 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw (kurkuma, pieprz ziołowy, czerwona papryka)
- 1 cebula
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem i obtaczamy w przyprawach oraz pokrojonej w plasterki cebuli. Odkładamy kotlety do lodówki na godzinkę, niech się zamarynują.
Do trzech talerzy dajemy osobno mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą panko.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety oczyszczamy z cebuli, lekko solimy, obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej . Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z jednej strony na rumiano na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i smażymy je na małym ogniu. Trzymamy tak kotlety jeszcze 3-4 minuty, aby się zarumieniły i doszły. Zdejmujemy z patelni i od razu wykładamy na talerze.
Kotlety drobiowe w panierce panko gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz