MAKATKA

środa, 1 maja 2024

Marynata do karkówki z grilla

Marynata do karkówki z grilla

Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki grillowanej. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.  Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.

Składniki na 1,2 -1,5 kg karkówki:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 listki laurowe
  • 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu i obkładamy pokrojoną w krążki cebulą.

Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.

Jeszcze lepiej przygotować karkówkę kilka dni wcześniej i zamrozić ją, wtedy osiąga ona największą kruchość. Tuż przed grillowaniem doprowadzamy ją do temperatury pokojowej i wtedy rzucamy na ruszt.



 

1 komentarz:

  1. Mniam! Na grillu zrobiła robotę. Lubię pikantny smak a do tego jeszcze dobrej jakości karkówka od Zakładu Mięsnrgo Karol i mamy dopełnienie majowego grilla!

    OdpowiedzUsuń