Cebulka marynowana domowej roboty
Proponujemy krojoną cebulę w aromatycznej w marynacie. Możemy ją wykorzystywać do sałatek śledziowych, ziemniaczanych lub jako dodatek do domowych burgerów i kanapek.
Zrobienie jej zajmie kilka minut. Marynowana cebula genialnie podbija smak potraw!
Składniki:
- 2 średnie cebule na słoiczek 250 ml
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub 3 łyżki octu ryżowego
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka lub półkrążki.
Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy ją na 1-2 minuty we wrzątku, następnie odcedzamy. Przekładamy do słoiczka , trochę ubijamy. Kładziemy na wierzch przyprawy i ząbek czosnku. Do szklanki wlewamy wrzątek (1/4 szklanki), wsypujemy sól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników i dodajemy ocet. Tak przyrządzoną marynatą zalewamy cebulę. Jeśli marynaty jest mało. Dopełniamy słoiczek gorącą wodą.
Zakręcamy słoik i wkładamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie cebula marynowana jest już gotowa do spożycia. Możemy przechowywać ją w lodówce do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz