MAKATKA

środa, 1 maja 2024

Cebulka marynowana domowej roboty

Cebulka marynowana domowej roboty

Proponujemy krojoną cebulę w aromatycznej w marynacie. Możemy ją wykorzystywać do sałatek śledziowych, ziemniaczanych lub jako dodatek do domowych burgerów i kanapek.

Zrobienie jej zajmie kilka minut. Marynowana cebula genialnie podbija smak potraw!

Składniki:

  • 2 średnie cebule na słoiczek 250 ml
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub 3 łyżki octu ryżowego

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka lub półkrążki.



 Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy ją na 1-2 minuty we wrzątku, następnie odcedzamy. Przekładamy do słoiczka , trochę ubijamy. Kładziemy na wierzch przyprawy i ząbek czosnku. Do szklanki wlewamy wrzątek (1/4 szklanki), wsypujemy sól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników i dodajemy ocet. Tak przyrządzoną marynatą zalewamy cebulę. Jeśli marynaty jest mało. Dopełniamy słoiczek gorącą wodą.



 Zakręcamy słoik i wkładamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie cebula marynowana jest już gotowa do spożycia. Możemy przechowywać ją w lodówce do dwóch tygodni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz