Prosta sałatka do grilla
Aby grill nie był tylko mięsny trzeba go okrasić pysznymi sałatkami. Ta prosta sałatka z kilku warzyw robi się w 15 minut. Jest pikantna i kolorowa. Idealnie pasuje do mięs z grilla.
Składniki:
warzywa:
- pół główki sałaty lodowej
- garść pomidorków koktajlowych
- dwa średnie ogórki
- jedna cebula
- pół papryki czerwonej
sos do sałatki:
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka cukru
- sól do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Papryczkę drobno siekamy, czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Sałatę lodową rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki nieobrane kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Cebulę posypujemy szczyptą soli i morzymy ( wyciskamy ją w rękach, aby zmiękła i lekko puściła sok, będzie łagodniejsza). Warzywa polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Sałatka grillowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz