Karkówka po cygańsku
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w smaku, sos gęsty, lekko pikantny, mięso kruchutkie i soczyste. Polecamy!
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki grubości 1-1,5 cm
- 1 duża cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 30 dkg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego i papryki czerwonej wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety z karkówki obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany smalec. Obsmażamy na rumiano z obu stron. Odkładamy na bok.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy na szklisto cebulę, lekko ją solimy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek posiekany lub pokrojony w plasterki. Chwilę całość dusimy. Kładziemy na warzywach kotlety z karkówki.
W misce łączymy wodę z ketchupem, musztardą , koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos mieszamy do połączenia składników i wlewamy na patelnię.
Przykrywamy patelnię pokrywą. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby sos lekko bulgotał. Dusimy karkówkę do miękkości, około 1,5 godziny.
Na koniec przyprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.
Karkówka po cygańsku gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz