Truskawki z bitą śmietaną
Pachnące truskawki z bitą śmietaną to najprostszy letni deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Zrobimy go w 15 minut, przełożymy do pięknych pucharków, będzie wyglądał elegancko i smakował nadzwyczajnie.
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 300 ml kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 śmietanfix (opcjonalnie)
- kilka listków mięty lub melisy
Sposób wykonania:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy na małe kawałki (lub na połówki jeśli są mniejsze), posypujemy cukrem i odkładamy na bok. Zostawiamy 4-5 truskawek w całości do dekoracji.
Dobrze schłodzoną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy do niej cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanfix( nie jest konieczny). Ubijamy całość mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z dowolną końcówką ( u nas tylka wilton M1) i układamy w pucharkach warstwy – najpierw truskawki, na nie bita śmietana, znowu truskawki i bita śmietana. Dekorujemy wierzch truskawką i listkiem mięty lub melisy.
Najprostszy deser truskawkowy z bitą śmietaną gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz