MAKATKA

niedziela, 28 kwietnia 2024

Ciasto biszkoptowe orzechowe

Ciasto biszkoptowe orzechowe

Nieduże ciasto biszkoptowe o orzechowym smaku jako baza do torcików. Ciasto jest smaczne, wilgotne, można je jeść jak babkę, jeszcze lepiej smakuje przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone.

Składniki:

  • 2 jaja wielkość M
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g orzeszków ziemnych mielonych
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej. Tortownica 16 cm.




Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do ich połączenia.




Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). 




Upieczony biszkopt studzimy i jeszcze ciepły wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do góry spodem. Jeśli chcemy biszkopt wykorzystać jako bazę do tortu to całkiem przestudzony zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym zabiegu możemy kroić go na blaty i przekładać kremem.
Ciasto biszkoptowe orzechowe gotowe!




Nasze rady:

Torcik z tego ciasta wychodzi wysoki. Przekrawamy go na trzy blaty. Jeśli chcemy niższy tor możemy upiec biszkopt w tortownicy 20 cm średnicy. Otrzymamy wówczas dwa blaty.
Ciasto jest bardzo wilgotne i nie trzeba go nasączać.



 

1 komentarz: