Sałatka z rukolą i oliwkami
Sałatka doskonała do obiadu, grilla, również do pracy. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil.
Składniki:
- rukola (2 garści )
- pomidorki koktajlowe (szklanka )
- oliwki bez pestek (1/2 szklanki)
- ogórek wężowy nieduży
- 2 gałązki selera naciowego
sos
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie (łyżeczka)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
- sól, pieprz do smaku
- czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżka majonezu
Sposób wykonania:
Składniki sosu wrzucamy do słoiczka. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie, aby wszystko się połączyło.
Rukolę, ogórka ze skórką i pomidorki myjemy i osuszamy, oliwki odsączamy z zalewy. W dużej misce układamy listki rukoli. Przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół, układamy na rukoli. Ogórki kroimy w półplasterki, seler w drobną kostkę, również układamy na rukoli. Dodajemy oliwki w całości lub pokrojone.
Polewamy sałatkę sosem. Robimy to tuż przed podaniem sałatki na stół. Jeśli połączymy ją z sosem wcześniej, rukola nie będzie chrupiąca, a sałatka podejdzie wodą od pomidorów.
Sałatka z rukolą i oliwkami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz