Torcik Biała Dama
Lekki, nieduży torcik na
orzechowym biszkopcie, przełożony delikatnym kremem śmietankowym o
pomarańczowej nucie.
Składniki:
biszkopt:
- 2 jaja wielkość M
- 8
g cukru waniliowego
- 100
g cukru
- 50
ml mleka
- 50
ml oleju
- 100
g mąki
- 5
g proszku do pieczenia
- 50
g orzeszków ziemnych mielonych
Sposób
wykonania:
Biszkopt:
Wszystkie
składniki ciasta w temperaturze pokojowej. Tortownica
16 cm.
Suche
składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia)
wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera
wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy.
Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier.
Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz
dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do
ich połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na
dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 40-45 minut (do
suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C (
góra-dół bez termoobiegu).
Upieczony biszkopt studzimy i jeszcze
ciepły wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do góry spodem.
Jeśli chcemy biszkopt wykorzystać jako bazę do tortu to całkiem
przestudzony zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na
kilka godzin. Dopiero po tym zabiegu możemy kroić go na blaty i
przekładać kremem.
Krem:
Wszystkie składniki kremu
muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać
w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno.
Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej
ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do
misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę,
wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw
na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć
zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie
sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę
szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło,
co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na
koniec dodajemy aromat i skórkę pomarańczową i mieszamy całość
łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do
użycia.
Składamy
tort:
Biszkopt
przekrawamy na trzy blaty.
Górny blat wkładamy na dno tortownicy.
Zapinamy obręcz. Możemy wyłożyć brzeg tortownicy papierem do
pieczenia lub folią rantową. Krem dzielimy na dwie części. Jedną
nieco mniejszą wkładamy do worka foliowego z końcówką
M1(gwiazdka). Drugą część dzielimy na dwie części i przekładamy
blaty. Ostatni blat układamy na górze tortu jak na zdjęciu.
Tort
będzie równy. Kremem z worka foliowego tynkujemy tort tak, aby był
cały pokryty białą warstwą i robimy na nim różyczki z kremu.
Przyozdabiamy bratkami, które są jadalne. Możemy użyć inne
ozdoby według uznania.
Torcik
Biała Dama gotowy!
Nasze
rady:
Tort należy przechowywać w lodówce.
Torcik
jest mały (16 cm ) i wysoki. Jeśli chcemy mieć większy i niższy
pieczemy biszkopt w tortownicy 20 cm średnicy i przekrawamy na dwa
blaty.
Ciasto
jest bardzo wilgotne, nie trzeba go nasączać!