piątek, 12 kwietnia 2024

Naleśniki z parówkami i serem

Naleśniki z parówkami i serem

Proste danie dla wszystkich. Można je podać i na śniadanie i na obiad i na kolację. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili zapiec na patelni. Doskonała propozycja na szybki i niedrogi posiłek.

Składniki:

  • 6 parówek berlinek
  • 20 dkg sera żółtego
  • ketchup pikantny
  • olej do smażenia
  • ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3-4 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Najpierw zrobimy ciasto na naleśniki. Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą, Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. W tym czasie obieramy parówki z nylonowej osłonki i trzemy ser na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej ( wielkość patelni ma odpowiadać mniej więcej długości parówek), smażymy 6 naleśników, nie przypiekamy ich. Na gotowe naleśniki kładziemy łyżeczkę ketchupu, rozsmarowujemy go po całej powierzchni naleśnika, posypujemy startym serem, na wierzch kładziemy parówkę i całość zwijamy w rulon. 



Tak przygotowane naleśniki dajemy na patelnię z rozgrzanymi dwiema łyżkami oleju. Zapiekamy je z obu stron pod przykryciem, po około 3-4 minuty z każdej strony.

Naleśniki z parówką serem gotowe!

 


Tort motylek

Tort motylek

Tort orzechowy z warstwą karmelizowanych, cynamonowych jabłek, kremem budyniowym i białym tynkiem z mascarpone i kremówki. Feeria smaków, a jaki szykowny! Tort piekłyśmy na roczek wnuczki. Dzieci były zachwycone motylkami, dorośli ciastem.

Składniki:

ciasto

  • 3 jaja rozmiar M
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 75 ml mleka
  • 75 g oleju bezzapachowego
  • 150 g mąki tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 150 ml wody przegotowanej do nasączania blatów

krem budyniowy

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 jajka rozmiar M
  • 250 g masła 82% tłuszczu

jabłka karmelizowane

  • 1/2 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

krem do dekoracji tortu

  • 300 ml kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego

Sposób wykonania:

Pieczemy biszkopt.

Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe blaty. Przykrywamy folią i odkładamy na bok.



Robimy masę jabłkową.

Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, wrzucamy jabłka, wsypujemy cynamon. Całość gotujemy do odparowania płynu, ale tak, aby jabłka się nie rozpadły. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia.

Gotujemy budyń na krem do przełożenia biszkoptu.

W rondelku z grubym dnem grzejemy 350 ml mleka. Resztę mleka roztrzepujemy dokładnie rózgą z jajkami, skrobią i cukrami. Powoli wlewamy masę budyniową do mleka i zaczynamy gotować całość na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, gotujemy ją jeszcze ok. pół minuty. Gotową masę przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią (w kontakt z budyniem), aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. W takiej samej temperaturze ma być masło, wtedy krem nam się nie zwarzy w trakcie łączenia składników. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę rozbijamy mikserem masło na puch (3-4 minuty) i powoli w trzech etapach dodajemy budyń, krótko mieszamy, aby nie przebić masy. Krem budyniowy gotowy!

Składamy tort.

Na podkładce układamy górny blat, ”czapeczką” w dół.



 Nasączamy go wodą i przykrywamy warstwą kremu. Robimy wokół blatu burtę z kremu, używając worka cukierniczego. W środek nakładamy 1/2 masy jabłkowej i przykrywamy kremem.



 Wyrównujemy, nakładamy drugi blat, nasączamy go i układamy drugą warstwę kremu i jabłek. Zakładamy ciasno obręcz. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy wodą. Smarujemy wierzch resztką kremu. Tak złożony tort wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Można na całą noc, tort nabierze mocy i przejdzie smakami doskonale.



Dekorujemy tort.

Dobrze schłodzoną kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy ubijamy lekko mikserem, dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy na gęstą masę. Uważamy, aby nie przebić kremu.

Przekładamy krem do worka cukierniczego z tylką M1. Tynkujemy tort cienką warstwą kremu i robimy rozetki na całej powierzchni, jak na zdjęciu.



Nasz tort upieczony był na roczek wnuczki. Ozdobiłyśmy go motylkami waflowymi kupionymi w sklepie internetowym. Tort można ozdobić w inny sposób, w zależności od upodobań .


Tort jest przepyszny, lekki, orzechowy z nutą cynamonową. Można go podać na Boże Narodzenie lub Wielkanoc i udekorować świątecznie. Też będzie doskonale.

 

czwartek, 11 kwietnia 2024

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Proste, szybkie danie obiadowe- ulubiony makaron, trochę warzyw, pieczarki i pyszny kremowy sos.

Składniki:

  • 30-40 dkg makaronu kolanka lub świderki
  • 10-15 dkg sera typu parmezan
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść drobnego szczypiorku
  • garść natki pietruszki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka kremówki

Sposób wykonania:

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na gorącym tłuszczu pieczarki , aż wyparuje cały płyn (grzyby lekko solimy w trakcie smażenia). Następnie dodajemy na patelnię seler i paprykę pokrojone w drobną kostkę.



 Smażymy całość kilka minut i zalewamy bulionem, dodajemy maggi i ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dusimy całość góra 10 minut. Wlewamy kremówkę, doprowadzamy sos do wrzenia.



Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do sosu. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką.



Makaron z pieczarkami gotowy!



 

Sałatka z figami i serem pleśniowym

Sałatka z figami i serem pleśniowym

Prosta sałatka z rukoli, sera pleśniowego, gruszki i słodkich, dojrzałych fig polana sosem musztardowo-balsamicznym. Zapowiada się na skomplikowane danie, a jest prosto, pysznie i kolorowo.

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 2 dojrzałe figi
  • 1 gruszka
  • kawałek sera pleśniowego-150 g
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka cytryny

Sos:

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w szklance i mieszamy dokładnie.

Warzywa myjemy, osuszamy. Rukolę układamy na talerzu. Na niej rozrzucamy figi pokrojone w cząstki, ser pokrojony w kostkę oraz gruszkę, obraną, pokrojoną w półplasterki i skropioną cytryną. Posypujemy sałatkę listkami bazylii i polewamy sosem.

Sałatka z figami i serem pleśniowym gotowa!

 


Sałatka hawajska z makaronem

Sałatka hawajska z makaronem

Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do niej sos majonezowo -jogurtowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • szklanka makaronu ryżowego orzo
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 nieduża cebula

sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu gęstego
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy na cząstki. Przekładamy kukurydzę i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Paprykę oczyszczoną z nasion, seler naciowy, cebulę i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki jogurt i majonez połączone z czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.

Wyśmienita sałatka hawajska z makaronem ryżowym gotowa!

 


Sałatka z fetą i winogronami

Sałatka z fetą i winogronami

Prosta sałatka z rukoli, sera feta i słodkich, dojrzałych winogron polana sosem musztardowo -balsamicznym. Pyszna propozycja na każdą okazję.

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 2 ogórki gruntowe
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści winogron (u nas różowe)
  • 100 g sera feta
  • kilka listków bazylii
  • garść prażonego słonecznika

sos:

  • 5-6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku-zmiażdżony
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki sosu łączymy. Gotowy sos odkładamy na chwilę do lodówki.

Na dużym talerzu rozkładamy rukolę. Na niej układamy pokrojonego ogórka i pomidorki koktajlowe oraz połówki winogron. Na warzywach układamy pokruszoną fetę. Sałatkę polewamy sosem, na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem i listkami bazylii.

Prosta sałatka z fetą i winogronem gotowa!



 

Sałata lodowa w śmietanie

Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą, chociaż dawniej, nasze babcie używały sałatę masłową, delikatniejszą i miękką.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Sałatę lodową umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.

Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę. Delikatnie całość mieszamy.

Od razu po przygotowaniu podajemy na stół.

Sałata lodowa w śmietanie gotowa!



 

Knedle z pieczarkami.

Knedle z pieczarkami.

Nie każdy lubi knedle na słodko, czyli te najpopularniejsze ze śliwkami. Zaproponujemy więc wytrawne knedle z farszem grzybowym, okraszone chrupiącymi skwareczkami z boczku wędzonego.

Składniki:

Ciasto na knedle

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200g maki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 70 g masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Okrasa:

  • 200 g boczku wędzonego
  • czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Farsz:

Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w drobną kosteczkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroimy również w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim na szklisto cebulkę. Dorzucamy do niej pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy z ognia, dorzucamy natkę i mieszamy całość. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.



Okrasa:

Na osobnej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Na koniec, kiedy jest już przyrumieniony i chrupiący dodajemy do niego łyżkę masła.

Knedle:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Możemy wykorzystać do ciasta ziemniaki zimne ( z dnia poprzedniego), ale ciepłe gwarantują nam, że ciasto będzie puszyste i mięciutkie.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.



Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy, z drugiej toczymy wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczamy na grubość około 5 mm, podsypujemy od zewnątrz mąką, aby ciasto się nie kleiło do rąk, nakładamy farsz, zlepiamy jak pieroga i toczymy kulkę. Wyrabiamy całe ciasto i farsz. Gotowe knedle odkładamy na blat posypany mąką.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ostrożnie knedle. Delikatnie potrząsamy garnkiem, aby knedle nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się. Gotujemy je partiami, po kilka sztuk, około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię, na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, polewamy okrasą.



Pyszne knedle z pieczarkami gotowe!



 

Pierogi ruskie


 Pierogi ruskie

Pierogi ruskie wcale nie takie ruskie, jak nazwa sugeruje. Pierogi z serem i ziemniakami były popularne w dawnej Polsce wschodniej, na ziemi lubelskiej i rzeszowskiej oraz na Rusi Czerwonej, dzisiejszej Ukrainie, dawniej zwanej województwem ruskim Korony Królestwa Polskiego. Stąd nazwa najpopularniejszych pierogów w Polsce. Rosjanie mają swoje wareniki - pierogi najbardziej zbliżone do naszych pierogów ruskich.

Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 450 lub 480
  • 2 łyżki miękkiego masła lub 3 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 250 - 280 ml ciepłej wody( ile zabierze mąka)
Farsz:
  • 30 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 60 dkg ziemniaków
  • łyżka masła
  • cebula
  • sól i pieprz mielony do smaku
Okrasa:
  • cebula zrumieniona na maśle
  • lub kwaśna śmietana
  • lub roztopiony na patelni smalec ze skwarkami

Sposób wykonania:

Ciasto: 

Na środek stolnicy przesiewamy mąkę na ciasto, zaś na brzegu wysypujemy trochę mąki do podsypywania ciasta w trakcie wałkowania i przy lepieniu pierogów. Robimy kopczyk z mąki , a w kopczyku dołek, do którego wbijamy żółtko i dajemy tłuszcz. Czubkiem noża łączymy żółtko i tłuszcz z mąką. Kiedy jest już trochę rozmieszane zaczynamy partiami dolewać ciepłą wodę i łączyć wszystko nożem tak, aby woda nie wypływała na stolnicę. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, delikatnie, bo jest miękkie( ok. 10 min ). Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabierze idealnej konsystencji i przestanie się lepić do rąk. Teraz musi chwilę odpocząć przykryte, najlepiej ciepłą miską lub ściereczką, będzie się lepiej wałkowało. Ciasto dobrze wyrobione po przekrojeniu ma słoje i drobne pęcherzyki. Białka nie dodajemy - ciasto będzie bardziej elastyczne i miękkie.



Farsz: 

Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.



Lepienie i gotowanie pierogów: 

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko( ok 2 mm ) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi( po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty( zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy smażoną cebulką lub inną okrasą przez nas ulubioną. W moim rodzinnym domu pierogi jadało się z cebulą zeszkloną na maśle i popijało delikatnym, czystym barszczykiem czerwonym lub zabielanym śmietaną .



środa, 10 kwietnia 2024

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobiona w 15 minut.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała puszka kukurydzy lub groszku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki czubate majonezu

Sposób wykonania:

Tuńczyka wraz z olejem przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, jajka w nieco grubszą. Dodajemy do tuńczyka. Sałatkę przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy majonez i mieszamy. Odkładamy sałatkę do lodówki na godzinę do schłodzenia.



Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem gotowa!



 

Polewka wielkopolska z kwaśnego mleka



Polewka wielkopolska z kwaśnego mleka

Polewka z ukwaszonego mleka lub maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi, do zupy podsmażane ziemniaki z boczkiem. Danie rozgrzewające i sycące. Smak naszego dzieciństwa!

Składniki:

  • 1 l ukwaszonego mleka
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 25 dkg twarogu
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • łyżka smalcu lub oleju

Sposób wykonania:

Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy.





Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie kwaśne mleko łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na wrzącą wodę. Doprowadzamy do kipienia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka. Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło.

Do polewki dodatkiem obowiązkowym są ziemniaki. Obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni smażymy na rumiano boczek pokrojony w kostkę. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy do niego smalec lub olej. Do podsmażonego boczku wkrawamy w plastry ziemniaki już ugotowane i podsmażamy na rumiano. Zupę wlewamy na talerz. Posypujemy ją pokruszonym twarogiem. Ziemniaki kładziemy obok zupy na osobnym talerzu.



Polewka z kwaśnego mleka gotowa!

 

Deser „lazania krówkowo – orzechowa”

Deser warstwowy jak lazania, składający się ze zmielonych ciasteczek maślanych, orzeszków ziemnych, przekładanych pyszną masą śmietanowo – krówkową, a na wierzchu polewa czekoladowa. Jest bardzo prosty do wykonania. Smakuje bajecznie!

Składniki:

lazania

  • 250 g ciastek petit beurre
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 600 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 320 g masy krówkowej z puszki lub mleka karmelowego
  • 1 łyżka kakao

polewa

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 30 g oleju bezwonnego
  • 50 g orzechów ziemnych

Sposób wykonania:

Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy blenderem na żwirek, łączymy z kakao, dzielimy na 4 części.



Śmietanę łączymy za pomocą miksera z masą krówkową, dzielimy również na 4 części. Bierzemy prostokątną formę o wymiarach 25×15 cm i wlewamy na dno pierwszą warstwę kremu.



 Rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Następnie posypujemy warstwę kremu żwirkiem ciasteczkowym, robimy to delikatnie, aby warstwy nam się nie pomieszały. Tak działamy, aż do ostatniej warstwy, którą będzie żwirek. Przykrywamy deser i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.


Kiedy deser się dobrze schłodzi polewamy go polewą czekoladową, której składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy deser jeszcze na 1/2 godziny do lodówki.

Pyszna lazania krówkowo- orzechowa gotowa!



 

Sałatka z ogórków kiszonych

    Sałatka z ogórków kiszonych

    Smaczna i prosta sałatka obiadowa z kiszonych ogórków, cebuli i czerwonej papryki, skropiona olejem, doprawiona posiekaną natką i pieprzem.

    Składniki:

  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w półplasterki. Papryczkę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę, ogórki w paski. Wszystkie składniki surówki, łącznie z posiekaną natką przekładamy do miski, posypujemy pieprzem, cukrem i skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Błyskawiczna sałatka z ogórków kiszonych gotowa!