Tort motylek
Tort
orzechowy z warstwą karmelizowanych, cynamonowych jabłek, kremem
budyniowym i białym tynkiem z mascarpone i kremówki. Feeria smaków,
a jaki szykowny! Tort piekłyśmy na roczek wnuczki. Dzieci były zachwycone motylkami, dorośli ciastem.
Składniki:
ciasto
- 3
jaja rozmiar M
- 8 g
cukru wanilinowego
- szczypta
soli
- 120
g cukru
- 75
ml mleka
- 75
g oleju bezzapachowego
- 150
g mąki tortowej
- 8 g
proszku do pieczenia
- 70
g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 150
ml wody przegotowanej do nasączania blatów
krem
budyniowy
- 500
ml mleka
- 80
g cukru
- 8 g
cukru wanilinowego
- 35
g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2
jajka rozmiar M
- 250
g masła 82% tłuszczu
jabłka
karmelizowane
- 1/2
kg jabłek
- sok
z 1/2 cytryny
- 2
łyżki cukru
- 2
łyżki masła
- 1
łyżeczka cynamonu
krem do
dekoracji tortu
- 300
ml kremówki
- 500
g serka mascarpone
- 80
g cukru pudru
- 8 g
cukru wanilinowego
Sposób
wykonania:
Pieczemy
biszkopt.
Suche
składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy
do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe
jaja, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać. W
trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4
minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej.
Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy
suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia
składników.
Gotowe
ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie
papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu).
Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z
formy i przekrawamy na trzy równe blaty. Przykrywamy folią i
odkładamy na bok.
Robimy
masę jabłkową.
Obieramy
jabłka i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W
rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, wrzucamy jabłka, wsypujemy
cynamon. Całość gotujemy do odparowania płynu, ale tak, aby
jabłka się nie rozpadły. Odstawiamy masę jabłkową do
wystudzenia.
Gotujemy
budyń na krem do przełożenia biszkoptu.
W
rondelku z grubym dnem grzejemy 350 ml mleka. Resztę mleka
roztrzepujemy dokładnie rózgą z jajkami, skrobią i cukrami.
Powoli wlewamy masę budyniową do mleka i zaczynamy gotować całość
na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Kiedy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, gotujemy ją
jeszcze ok. pół minuty. Gotową masę przelewamy do szklanego
naczynia, przykrywamy folią (w kontakt z budyniem), aby nie powstał
kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. W takiej
samej temperaturze ma być masło, wtedy krem nam się nie zwarzy w
trakcie łączenia składników. Kiedy masa osiągnie pożądaną
temperaturę rozbijamy mikserem masło na puch (3-4 minuty) i powoli
w trzech etapach dodajemy budyń, krótko mieszamy, aby nie przebić
masy. Krem budyniowy gotowy!
Składamy
tort.
Na
podkładce układamy górny blat, ”czapeczką” w dół.
Nasączamy
go wodą i przykrywamy warstwą kremu. Robimy wokół blatu burtę z
kremu, używając worka cukierniczego. W środek nakładamy 1/2 masy
jabłkowej i przykrywamy kremem.
Wyrównujemy, nakładamy drugi
blat, nasączamy go i układamy drugą warstwę kremu i jabłek.
Zakładamy ciasno obręcz. Przykrywamy trzecim blatem, który również
nasączamy wodą. Smarujemy wierzch resztką kremu. Tak złożony
tort wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Można na całą noc, tort
nabierze mocy i przejdzie smakami doskonale.
Dekorujemy
tort.
Dobrze
schłodzoną kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy ubijamy
lekko mikserem, dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy na
gęstą masę. Uważamy, aby nie przebić kremu.
Przekładamy
krem do worka cukierniczego z tylką M1. Tynkujemy tort cienką
warstwą kremu i robimy rozetki na całej powierzchni, jak na
zdjęciu.
Nasz
tort upieczony był na roczek wnuczki. Ozdobiłyśmy go motylkami
waflowymi kupionymi w sklepie internetowym. Tort można ozdobić
w inny sposób, w zależności od upodobań .
Tort
jest przepyszny, lekki, orzechowy z nutą cynamonową. Można go
podać na Boże Narodzenie lub Wielkanoc i udekorować świątecznie. Też będzie
doskonale.