Sałatka hawajska z makaronem
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do niej sos majonezowo -jogurtowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.
Składniki:
- szklanka makaronu ryżowego orzo
- 6 plastrów ananasa z puszki
- mała puszka kukurydzy
- 2-3 ogórki gruntowe
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 nieduża cebula
sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu gęstego
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy na cząstki. Przekładamy kukurydzę i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Paprykę oczyszczoną z nasion, seler naciowy, cebulę i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki jogurt i majonez połączone z czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Wyśmienita sałatka hawajska z makaronem ryżowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz