Makaron z pieczarkami
Proste, szybkie danie obiadowe- ulubiony makaron, trochę warzyw, pieczarki i pyszny kremowy sos.
Składniki:
- 30-40 dkg makaronu kolanka lub świderki
- 10-15 dkg sera typu parmezan
- 25 dkg pieczarek
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- garść drobnego szczypiorku
- garść natki pietruszki
- szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka kremówki
Sposób wykonania:
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na gorącym tłuszczu pieczarki , aż wyparuje cały płyn (grzyby lekko solimy w trakcie smażenia). Następnie dodajemy na patelnię seler i paprykę pokrojone w drobną kostkę.
Smażymy całość kilka minut i zalewamy bulionem, dodajemy maggi i ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dusimy całość góra 10 minut. Wlewamy kremówkę, doprowadzamy sos do wrzenia.
Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do sosu. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką.
Makaron z pieczarkami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz