MAKATKA

czwartek, 11 kwietnia 2024

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Proste, szybkie danie obiadowe- ulubiony makaron, trochę warzyw, pieczarki i pyszny kremowy sos.

Składniki:

  • 30-40 dkg makaronu kolanka lub świderki
  • 10-15 dkg sera typu parmezan
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść drobnego szczypiorku
  • garść natki pietruszki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka kremówki

Sposób wykonania:

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na gorącym tłuszczu pieczarki , aż wyparuje cały płyn (grzyby lekko solimy w trakcie smażenia). Następnie dodajemy na patelnię seler i paprykę pokrojone w drobną kostkę.



 Smażymy całość kilka minut i zalewamy bulionem, dodajemy maggi i ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dusimy całość góra 10 minut. Wlewamy kremówkę, doprowadzamy sos do wrzenia.



Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do sosu. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką.



Makaron z pieczarkami gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz