Tort motylek
Tort orzechowy z warstwą karmelizowanych, cynamonowych jabłek, kremem budyniowym i białym tynkiem z mascarpone i kremówki. Feeria smaków, a jaki szykowny! Tort piekłyśmy na roczek wnuczki. Dzieci były zachwycone motylkami, dorośli ciastem.
Składniki:
ciasto
- 3 jaja rozmiar M
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 75 ml mleka
- 75 g oleju bezzapachowego
- 150 g mąki tortowej
- 8 g proszku do pieczenia
- 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 150 ml wody przegotowanej do nasączania blatów
krem budyniowy
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 jajka rozmiar M
- 250 g masła 82% tłuszczu
jabłka karmelizowane
- 1/2 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
krem do dekoracji tortu
- 300 ml kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
Pieczemy biszkopt.
Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe blaty. Przykrywamy folią i odkładamy na bok.
Robimy masę jabłkową.
Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, wrzucamy jabłka, wsypujemy cynamon. Całość gotujemy do odparowania płynu, ale tak, aby jabłka się nie rozpadły. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia.
Gotujemy budyń na krem do przełożenia biszkoptu.
W rondelku z grubym dnem grzejemy 350 ml mleka. Resztę mleka roztrzepujemy dokładnie rózgą z jajkami, skrobią i cukrami. Powoli wlewamy masę budyniową do mleka i zaczynamy gotować całość na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, gotujemy ją jeszcze ok. pół minuty. Gotową masę przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią (w kontakt z budyniem), aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. W takiej samej temperaturze ma być masło, wtedy krem nam się nie zwarzy w trakcie łączenia składników. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę rozbijamy mikserem masło na puch (3-4 minuty) i powoli w trzech etapach dodajemy budyń, krótko mieszamy, aby nie przebić masy. Krem budyniowy gotowy!
Składamy tort.
Na podkładce układamy górny blat, ”czapeczką” w dół.
Nasączamy go wodą i przykrywamy warstwą kremu. Robimy wokół blatu burtę z kremu, używając worka cukierniczego. W środek nakładamy 1/2 masy jabłkowej i przykrywamy kremem.
Wyrównujemy, nakładamy drugi blat, nasączamy go i układamy drugą warstwę kremu i jabłek. Zakładamy ciasno obręcz. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy wodą. Smarujemy wierzch resztką kremu. Tak złożony tort wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Można na całą noc, tort nabierze mocy i przejdzie smakami doskonale.
Dekorujemy tort.
Dobrze schłodzoną kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy ubijamy lekko mikserem, dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy na gęstą masę. Uważamy, aby nie przebić kremu.
Przekładamy krem do worka cukierniczego z tylką M1. Tynkujemy tort cienką warstwą kremu i robimy rozetki na całej powierzchni, jak na zdjęciu.
Nasz tort upieczony był na roczek wnuczki. Ozdobiłyśmy go motylkami waflowymi kupionymi w sklepie internetowym. Tort można ozdobić w inny sposób, w zależności od upodobań .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz