Ciasto mleczna kanapka
Proste ciasto na niedzielę -puszysty, delikatny biszkopt czekoladowy przełożony kremem mlecznym, najprostszym pod słońcem, polany czekoladą. Kanapka marzenie wszystkich łasuchów!
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 duże jajka– osobno żółtka i białka
- 100 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 25 g kakao
- 60 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml mleka do nasączenia biszkoptu
Krem:
- 300 g masła 82%
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady 60%
- 3-4 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta i kremu muszą być w temperaturze pokojowej!
Blaszka kwadratowa o boku 20 cm wyłożona papierem do pieczenia na dnie.
Biszkopt.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem (wysokie obroty) na sztywną pianę i pomału w trzech porcjach dodajemy cukier. Powstanie gęsta i lśniąca masa. Do niej dodajemy po jednym żółtku, ubijamy krótko do połączenia składników.
Odkładamy mikser i wlewamy olej, mieszamy delikatnie łopatką silikonową.
Suche składniki (przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia) delikatnie wtłaczamy do masy jajecznej, tak aby jej nie zniszczyć. Robimy to krótko i w trzech etapach.
Tak przygotowany biszkopt przekładamy do foremki, wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25-30 minut (do suchego patyczka).
Krem.
Masło przekładamy do misy miksera, rozbijamy na puch. Wlewamy do niego mleko skondensowane pomału stale mieszając. Miksujemy krótko, tylko do połączenia obu mas. Krem gotowy.
Ciasto biszkoptowe studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy mlekiem (warstwę górną od spodu). Dół ciasta wkładamy z powrotem do blaszki, przekładamy kremem i przykrywamy górą. Lekko dociskamy. Wkładamy mleczną kanapkę do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa.
Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto.
Mleczna kanapka do niedzielnej kawki gotowa!
Nasza rada:
Krem maślano-mleczny robimy zawsze w proporcji 100 g masła na 100 g mleka skondensowanego słodzonego. Na pewno się nam uda. Oba składniki muszą mieć temperaturę od 20 do 27 °C, aby krem się nie zwarzył.niki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz