MAKATKA

czwartek, 11 kwietnia 2024

Knedle z pieczarkami.

Knedle z pieczarkami.

Nie każdy lubi knedle na słodko, czyli te najpopularniejsze ze śliwkami. Zaproponujemy więc wytrawne knedle z farszem grzybowym, okraszone chrupiącymi skwareczkami z boczku wędzonego.

Składniki:

Ciasto na knedle

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200g maki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 70 g masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Okrasa:

  • 200 g boczku wędzonego
  • czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Farsz:

Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w drobną kosteczkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroimy również w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim na szklisto cebulkę. Dorzucamy do niej pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy z ognia, dorzucamy natkę i mieszamy całość. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.



Okrasa:

Na osobnej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Na koniec, kiedy jest już przyrumieniony i chrupiący dodajemy do niego łyżkę masła.

Knedle:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Możemy wykorzystać do ciasta ziemniaki zimne ( z dnia poprzedniego), ale ciepłe gwarantują nam, że ciasto będzie puszyste i mięciutkie.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.



Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy, z drugiej toczymy wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczamy na grubość około 5 mm, podsypujemy od zewnątrz mąką, aby ciasto się nie kleiło do rąk, nakładamy farsz, zlepiamy jak pieroga i toczymy kulkę. Wyrabiamy całe ciasto i farsz. Gotowe knedle odkładamy na blat posypany mąką.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ostrożnie knedle. Delikatnie potrząsamy garnkiem, aby knedle nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się. Gotujemy je partiami, po kilka sztuk, około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię, na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, polewamy okrasą.



Pyszne knedle z pieczarkami gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz