Knedle z pieczarkami.
Nie każdy lubi knedle na słodko, czyli te najpopularniejsze ze śliwkami. Zaproponujemy więc wytrawne knedle z farszem grzybowym, okraszone chrupiącymi skwareczkami z boczku wędzonego.
Składniki:
Ciasto na knedle
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200g maki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 70 g masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Okrasa:
- 200 g boczku wędzonego
- czubata łyżka masła
Sposób wykonania:
Farsz:
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w drobną kosteczkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy również w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim na szklisto cebulkę. Dorzucamy do niej pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy z ognia, dorzucamy natkę i mieszamy całość. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.
Okrasa:
Na osobnej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Na koniec, kiedy jest już przyrumieniony i chrupiący dodajemy do niego łyżkę masła.
Knedle:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Możemy wykorzystać do ciasta ziemniaki zimne ( z dnia poprzedniego), ale ciepłe gwarantują nam, że ciasto będzie puszyste i mięciutkie.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy, z drugiej toczymy wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczamy na grubość około 5 mm, podsypujemy od zewnątrz mąką, aby ciasto się nie kleiło do rąk, nakładamy farsz, zlepiamy jak pieroga i toczymy kulkę. Wyrabiamy całe ciasto i farsz. Gotowe knedle odkładamy na blat posypany mąką.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ostrożnie knedle. Delikatnie potrząsamy garnkiem, aby knedle nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się. Gotujemy je partiami, po kilka sztuk, około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię, na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, polewamy okrasą.
Pyszne knedle z pieczarkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz