MAKATKA

piątek, 12 kwietnia 2024

Naleśniki z parówkami i serem

Naleśniki z parówkami i serem

Proste danie dla wszystkich. Można je podać i na śniadanie i na obiad i na kolację. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili zapiec na patelni. Doskonała propozycja na szybki i niedrogi posiłek.

Składniki:

  • 6 parówek berlinek
  • 20 dkg sera żółtego
  • ketchup pikantny
  • olej do smażenia
  • ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3-4 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Najpierw zrobimy ciasto na naleśniki. Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą, Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. W tym czasie obieramy parówki z nylonowej osłonki i trzemy ser na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej ( wielkość patelni ma odpowiadać mniej więcej długości parówek), smażymy 6 naleśników, nie przypiekamy ich. Na gotowe naleśniki kładziemy łyżeczkę ketchupu, rozsmarowujemy go po całej powierzchni naleśnika, posypujemy startym serem, na wierzch kładziemy parówkę i całość zwijamy w rulon. 



Tak przygotowane naleśniki dajemy na patelnię z rozgrzanymi dwiema łyżkami oleju. Zapiekamy je z obu stron pod przykryciem, po około 3-4 minuty z każdej strony.

Naleśniki z parówką serem gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz