Naleśniki z parówkami i serem
Proste danie dla wszystkich. Można je podać i na śniadanie i na obiad i na kolację. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili zapiec na patelni. Doskonała propozycja na szybki i niedrogi posiłek.
Składniki:
- 6 parówek berlinek
- 20 dkg sera żółtego
- ketchup pikantny
- olej do smażenia
- ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3-4 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 lub 450
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
Najpierw zrobimy ciasto na naleśniki. Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą, Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. W tym czasie obieramy parówki z nylonowej osłonki i trzemy ser na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej ( wielkość patelni ma odpowiadać mniej więcej długości parówek), smażymy 6 naleśników, nie przypiekamy ich. Na gotowe naleśniki kładziemy łyżeczkę ketchupu, rozsmarowujemy go po całej powierzchni naleśnika, posypujemy startym serem, na wierzch kładziemy parówkę i całość zwijamy w rulon.
Tak przygotowane naleśniki dajemy na patelnię z rozgrzanymi dwiema łyżkami oleju. Zapiekamy je z obu stron pod przykryciem, po około 3-4 minuty z każdej strony.
Naleśniki z parówką serem gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz