Sałatka z figami i serem pleśniowym
Prosta sałatka z rukoli, sera pleśniowego, gruszki i słodkich, dojrzałych fig polana sosem musztardowo-balsamicznym. Zapowiada się na skomplikowane danie, a jest prosto, pysznie i kolorowo.
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 2 dojrzałe figi
- 1 gruszka
- kawałek sera pleśniowego-150 g
- kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka cytryny
Sos:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w szklance i mieszamy dokładnie.
Warzywa myjemy, osuszamy. Rukolę układamy na talerzu. Na niej rozrzucamy figi pokrojone w cząstki, ser pokrojony w kostkę oraz gruszkę, obraną, pokrojoną w półplasterki i skropioną cytryną. Posypujemy sałatkę listkami bazylii i polewamy sosem.
Sałatka z figami i serem pleśniowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz