Torcik Rafaello
Nieduży tort na małe
przyjęcie. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony prostym kremem
kokosowym. Torcik idealny dla osób, które rozpoczynają przygodę z
pieczeniem. Bardzo łatwy do zrobienia.
Składniki:
biszkopt:
- 40 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 330 ml kremówki
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 40 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 1/2 szklanki
przegotowanej, letniej wody z łyżką soku z cytryny do nasączenia
biszkoptu
- garść wiórków
kokosowych
- ozdoby wg uznania
Sposób przyrządzenia:
biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Tortownicę 16 cm wykładamy tylko na spodzie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – ważne!
Całe jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać całość około minuty. Następnie dodajemy cukier puder w dwóch porcjach i ubijamy masę na najwyższych obrotach miksera do 10 minut. Masa ma się zrobić gęsta, jasna i puszysta. Odkładamy mikser.
Do tak ubitych jajek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia uprzednio odważone, wymieszane i przesiane przez sitko.
Wsypujemy suche składniki w 2-3 porcjach i mieszamy rózgą, delikatnie.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy je 30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie kroimy biszkopt na blaty.
Krem do tortu:
Wszystkie składniki kremu
muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać
w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno.
Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix do tej
ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być
ręczny lub planetarny) dajemy wszystkie składniki kremu. Ubijamy
krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę
gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż
masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije
krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu
na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go
ubijać. Na koniec dodajemy do kremu wiórki kokosowe, które
dodatkowo zagęszczą krem i mieszamy całość łyżką lub łopatką
silikonową do połączenia składników. Krem jest od razu gotowy do
użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na
kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Składamy i przyozdabiamy torcik:
Trzy - cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Dolny blat układamy na paterze, nasączamy wodą z cytryną i wykładamy na nim 1/3 pozostałego kremu.
Nakładamy drugi blat, nasączamy go i dajemy na niego 1/3 kremu. Ostatni blat nasączamy od spodu, układamy na wierzchu i powlekamy go na górze i po bokach pozostałym kremem.
Wyrównujemy krem, boki tortu oblepiamy wiórkami kokosowymi. Górę przyozdabiamy rozetkami. Dodatkowo możemy posypać tort ozdobną posypką.
Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Krem musi się schłodzić i ustabilizować.
Torcik Rafaello gotowy!
Nasze rady:
Jeśli chcemy zrobić niższy tort o większej średnicy użyjmy tortownicy 20 cm. Wtedy biszkopt pieczemy 25 minut i przekrawamy go na dwie części.