Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane
kluchami na łachu od sposobu gotowania ich na parze, na ściereczce
zawiązanej na garnku. To bardzo popularne kluski dodawane do dań
obiadowych lub podawane na słodko na deser. Sztandarowym daniem
wielkopolskim są pyzy z kaczką i modrą kapustą. Można je
serwować nieco skromniej, np. z sosem pieczeniowym i buraczkami lub
z boczkiem i cebulką. W naszym domu do robienia pyz na parze
korzysta się z przepisu babci Zosi i wydaje się nam, że jest on
dużo starszy od niej, bo przekazany babci jeszcze przez prababcię,
czyli przepis ten ma ze sto lat z okładem. Takie proste, wiejskie
jedzenie, ale jakie smaczne!
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej jasnej (może być
tortowa)+2 łyżki
- 2 jajka
- 3 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 dobre łyżki masła
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki do ciasta
drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.
Do parowania pyz potrzebny jest garnek
z sitkiem na parę lub pielucha tetrowa, ściereczka bawełniana czy
gaza i garnek- jeśli chcemy robić pyzy tradycyjnie:)
Najpierw nastawiamy drożdże do
wyrośnięcia. W tym celu rozkruszamy je do dużej miski, ponieważ
zaczyn mocno rośnie. Dodajemy cukier, ciepłe mleko- 1/2 szklanki i
2 łyżki mąki. Mieszamy rozczyn, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn wyrośnie przystępujemy
do wyrobienia ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy
jajka, wlewamy resztę mleka, roztopione i przestudzone masło i
dodajemy sól. Wlewamy rozczyn i wstępnie mieszamy ciasto łyżką.
W momencie, gdy składniki ciasta z grubsza się połączą,
przekładamy ciasto na blat, odrobinę podsypujemy mąką i wyrabiamy
je, aż będzie zwarte i elastyczne. Tak wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na dobrą godzinę.
Wyrośnięte
ciasto drożdżowe na kluchy wykładamy na lekko obsypany mąką
blat. Formujemy zgrabną kulę i dzielimy ją na 12- 14 równych
części. Każdy kawałek ciasta bardzo dokładnie formujemy w
dłoniach na kształt kulki. Jeśli nie będą zbyt równe nie
przejmujemy się, przecież są to kluchy domowe, nie z maszyny.
Uformowane pyzy przykrywamy ściereczką na 15 minut, aby trochę
podrosły.
Pyzy
można formować na inny sposób, czyli rozwałkować ciasto na
grubość 2 cm i wycinać kluski szklanką. Wychodzą wtedy bardziej
równe.
Do
garnka wlewamy wodę do 1/3 wysokości.
Gotowe
pyzy układamy partiami na sitku lub gazie. Parujemy je pod
przykryciem 15 minut. W czasie parowania nie podnosimy pokrywki,
wtedy pięknie wyrosną. Domowe pyzy są przepyszne-świeże, bez
ulepszaczy i bardzo puszyste.
Kluchy
na łachu gotowe!