Składniki:
Ciasto:
- 1 kg śliwek
- 3 jaja L lub 4 M
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szklanka-250 ml
- 1 i1/2 szklanki mąki
- 70 g masła
- 70 g smalcu
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy (8 g)
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok.
Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Następnie wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół.
Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min, najlepiej do suchego patyczka.
Placek ucierany ze śliwkami gotowy!
Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.
Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz