Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka plus jedna nóżka lub 3 skrzydełka
- 2 gałązki selera plus średni korzeń selera
- 3-4 korzenie pietruszki (nie pasternak)
- liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- mały pęczek natki pietruszki
- 6 średnich kiszonych ogórków (20 dkg)
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- 2-3 duże ziemniaki
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: pieprz, sól, maggi
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki masła
Obraną i umytą włoszczyznę (trochę natki odkładamy na później), liść laurowy, ziele angielskie oraz porcję rosołową z kurczaka i nóżkę wrzucamy do garnka, zalewamy zimna wodą (około 2l). Gotujemy wywar 1- 1,5 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na wrzący, przecedzony wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ogórki na patelni, na czubatej łyżce masła.
Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni odpowiednią kwaśność zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy kwaśną śmietanę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować odrobiną gorącego wywaru. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy cukrem, maggi i pieprzem do smaku. Dodajemy jeszcze czubatą łyżkę masła i posypujemy obficie posiekaną natką.
Zupa ogórkowa naszej babci Kseni gotowa!
Nasze rady:
Z mięsa i warzyw pozostałych po wywarze możemy usmażyć kotlety ziemniaczane, nadziewane pysznym farszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz