niedziela, 5 października 2025

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki. Jabłka pieczone w kruchym cieście powinnyśmy nazywać szarlotkami poprawnie i elegancko. Kiedyś, szczególnie na wsiach nie znano takiej nazwy, piekło się zwykłe placki z jabłkami, a do kruchego ciasta dodawało się trochę smalcu i te jabczoki były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając tym razem z przepisu naszej babci Kseni takie ciacho kruche na smalcu i z jabłkami dzisiaj upieczemy.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej i zimnej śmietany
  • 1,8 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kaszki manny

lukier:

  • 1 białko
  • 2-3 krople olejku migdałowego
  • 100-150 g cukru pudru

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta . Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny Dusimy razem z cukrem 10 minut. Dodajemy do gorącej masy kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia.



Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut.




Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.



Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.



Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.





Lukier:

Białko ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną olejku migdałowego w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.

Jabłecznik tradycyjny pieczony na smalcu gotowy!



Nasze rady:

Do jabłek możemy dodać rodzynki.

Możemy jabłka posypać obficie cynamonem. My piekłyśmy jabłecznik dla dzieci, które niestety nie przepadają za cynamonem. 

 


2 komentarze:

  1. Piękny jabłecznik :) słyszałam o cieście z dodatkiem smalcu, ale jeszcze takiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, smalcu wcale nie czuć w cieście, a jest bardziej kruche i delikatne:) Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń