niedziela, 5 października 2025

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki. Jabłka pieczone w kruchym cieście powinnyśmy nazywać szarlotkami poprawnie i elegancko. Kiedyś, szczególnie na wsiach nie znano takiej nazwy, piekło się zwykłe placki z jabłkami, a do kruchego ciasta dodawało się trochę smalcu i te jabczoki były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając tym razem z przepisu naszej babci Kseni takie ciacho kruche na smalcu i z jabłkami dzisiaj upieczemy.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej i zimnej śmietany
  • 1,8 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kaszki manny

lukier:

  • 1 białko
  • 2-3 krople olejku migdałowego
  • 100-150 g cukru pudru

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta . Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny Dusimy razem z cukrem 10 minut. Dodajemy do gorącej masy kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia.



Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut.




Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.



Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.



Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.





Lukier:

Białko ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną olejku migdałowego w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.

Jabłecznik tradycyjny pieczony na smalcu gotowy!



Nasze rady:

Do jabłek możemy dodać rodzynki.

Możemy jabłka posypać obficie cynamonem. My piekłyśmy jabłecznik dla dzieci, które niestety nie przepadają za cynamonem. 

 


12 komentarzy:

  1. Piękny jabłecznik :) słyszałam o cieście z dodatkiem smalcu, ale jeszcze takiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, smalcu wcale nie czuć w cieście, a jest bardziej kruche i delikatne:) Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on musi cudownie smakować! Wygląda bajecznie! 😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nam bardzo smakuje i przypomina dzieciństwo😀

      Usuń
  4. Cudowny przepis! Normalnie jak jabcok Babci Broni! Jak dobrze, że tu zajrzałam i sobie przypomniałam ten smak na smalcu, muszę zrobić! Przecież nawet moja blogowa ikonka mnie zobowiązuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wałeczku, upiekłam to wczoraj, to jest ten smak! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, mąż pojechał po renety i znowu będę piekła. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakował babciny jabcok. Renety są idealne do tego placka:)

      Usuń
  6. Świetny wpis! Jabłecznik wygląda obłędnie, a przepis z tradycyjnym smalcem brzmi jak prawdziwa klasyka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak myślę, że tradycyjne przepisy są doskonałe, sprawdzone i docenione przez kilka pokoleń. Trzeba je pielęgnować, aby nie zaginęły:)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda! A smalec sprawdza się idealnie właśnie przy kruchych wypiekach. Ja dodaję go też często do kruchych ciasteczek. Wychodzą wtedy jeszcze smaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ze smalcem są kruche wypieki jeszcze lepsze. Dziękuję bardzo!

      Usuń