środa, 16 lipca 2025

Racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5  szklanki mąki
  • 2 średniej wielkości  jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia racuchów
Sposób wykonania:

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ubijamy jajka 4-5 minut mikserem, aż powiększą objętość i zbieleją. Następnie dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.



Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron.

Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.



Racuchy z jabłkami gotowe! 

poniedziałek, 14 lipca 2025

Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę wiśniową gotowała ciocia Irena, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z łazankami. Zupa jest bajecznie pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą wiśniową.

Składniki:

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 3/4 l wody
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 100 ml kremówki
  • 3/4 szklanki makaronu łazanki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wiśnie, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją na małym ogniu15 minut, licząc od zagotowania. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Odstawiamy do przestygnięcia.



Makaron łazanki gotujemy według opisu na opakowaniu.

Letnią zupę i łazanki wykładamy na talerze.

Zupa wiśniowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!



Zupę wiśniową można schłodzić mocno w lodówce i serwować ją zimną, ale smaczna jest też na ciepło i taką jadałyśmy u cioci Ireny, ponieważ nie mogłyśmy nigdy doczekać jej schłodzenia!

 

sobota, 12 lipca 2025

Pesto bazyliowe

Mamy w lipcu sezon na zioła z ogródka. Wyrosła nam piękna, dorodna bazylia, jest jej dużo. Postanowiłyśmy zrobić pesto bazyliowe, które będzie wykorzystywane do różnych potraw: makaronów, sałatek i prostych kanapek również do pizzy.

Składniki:

  • 80 g świeżej bazylii (listków)
  • 80 g orzechów włoskich
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek lub ulubionego oleju, np. dyniowego, słonecznikowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie, oliwę sok z cytryny i przyprawy przekładamy do wysokiego naczynia lub malaksera.

Bazylię przebieramy, oddzielamy listki od łodyżek i wrzucamy do reszty składników same liście bazylii.



Całość miksujemy blenderem do konsystencji żwirku. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze cukrem i solą.


Pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka, ubijamy i zalewamy po wierzchu oliwą lub olejem. Przechowujemy w lodówce kilka dni. Możemy też pesto poporcjować i zamrozić.



Pesto bazyliowe gotowe!

 

czwartek, 10 lipca 2025

Marynata do karkówki - szaszłyki.

Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.  Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.

Składniki:

  • 5-6 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do karkówki

Sposób przygotowania:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!) i kroimy w kostkę 5-6 cm. 

Możemy kawałki karkówki nakłuć przyrządem do nakłuwania mięsa.

Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane mięso przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień.



Tuż przed grillowaniem karkówkę doprowadzamy do temperatury pokojowej, nadziewamy na patyczki i wtedy rzucamy na ruszt.

Użyłyśmy do marynaty gotową mieszankę przypraw dedykowaną do karkówki, w której składzie znalazły się następujące przyprawy i zioła:

  • sól i cukier
  • papryka czerwona słodka
  • papryka czerwona ostra
  • majeranek
  • gorczyca
  • kumin
  • oregano
  • tymianek
  • kminek
  • kurkuma
  • kolendra


Możemy oczywiście sami skomponować przyprawę do karkówki z ulubionych składników. Nasza przyprawa jest przez nas już sprawdzona i bardzo ją lubimy używać do mięs z grilla, ale także do mięs pieczonych i gulaszu z karkówki wieprzowej, szynki i łopatki.

 

Bób z masłem

Polecamy naszą ulubioną przekąskę z dzieciństwa. U babci w ogródku zawsze był bób i latem wszyscy się nim zajadali. Prosta przegryzka dla dzieci i dorosłych, tania i zdrowa, uzależniająca równie mocno jak popcorn lub chipsy. Nasza babcia przyrządzała bób z „podpalanym” masłem i taki nam najbardziej smakował.

Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby go przykryć i wstawiamy na ogień. Wrzucamy sól i cukier.

Na tę ilość bobu dajemy czubatą łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.

Bób gotujemy do miękkości. Nasz bób gotował się 20 minut, licząc od zagotowania. Czasami może gotować się krócej 5 minut lub nieco dłużej. Wszystko zależy od tego jak świeży mamy bób.



Gotujemy go pod przykryciem.

Na dużej patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu lekko rumienimy je, aby zyskało delikatnie orzechowy smak, brązowawy kolor i intensywny zapach. Piany, która się tworzy na podgrzewanym maśle nie zdejmujemy, ona opadnie na dno. Uważamy, aby nie przeciągnąć i nie przypalić masła.

Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do masła. Mieszamy całość, aby masło obtoczyło bób.




Bób z masłem gotowy! 

niedziela, 6 lipca 2025

Prosta sałatka z pora

Szybciutka, pyszna z kilku składników zrobiona sałatka uniwersalna. Nadaje się do zjedzenia na co dzień ale i na imprezie również będzie cieszyła się dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 1 por biała część ok. 20 cm
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 ogórek świeży duży
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach (morzymy) aby zmiękł oraz puścił trochę soku.

Kukurydzę osączamy z płynu. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godzinki.



Prosta sałatka z pora gotowa!

 

sobota, 5 lipca 2025

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przygotujmy marynatę jogurtową. Jogurt doskonale nawilży mięso i uczyni je delikatnym, a sok z cytryny, curry i tymianku nada potrawie nutkę śródziemnomorskiego smaku i spowoduje, że będzie bardziej krucha.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (650 g)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę . W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w mięso z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Prosta marynata do drobiu z grilla gotowa!

 

Sos tzatziki

 
Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć!

  Składniki:

  • 1 duży jogurt grecki 0,5l
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki świeże średnie
  • mały pęczek posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka

Sposób przygotowania:

  Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.
Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy.
Również odsączamy z wody na sitku. Tak przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek( dwie spore garści ).
Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem, aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.



 Nasze rady:

  Można zrobić tzatziki w innej wersji, równie smacznej, zastępując świeże ogórki małosolnymi. Sos będzie pyszny.
   Ogórków małosolnych nie odsączamy.
Ogórki świeże należy posolić, chwilę odczekać i dobrze wycisnąć z nadmiaru wody. Sos będzie gęsty, nie podejdzie wodą.
 Zamiast oleju można dodać oliwę z oliwek, tak jak w oryginalnym przepisie.

 

piątek, 4 lipca 2025

Ekstra sałatka makaronowa z kurczakiem gyros


Jedna z najsmaczniejszych sałatek z makaronem ryżowym orzo w naszym arsenale, a to za sprawą aromatycznego kurczaka i świeżych warzyw polanych pysznym sosem czosnkowym. Poezja smaku i elegancji. Sałatka i na kolację i na imprezę. Największy jej walor to łatwość i ekspresowe wykonanie (30 minut z zegarkiem w ręku).

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu orzo
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy do kurczaka:
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 płaska łyżka przyprawy kebab-gyros

sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy dobrze i przekładamy do miski.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Oprószamy przyprawami, wmasowujemy je w mięso i wrzucamy na olej rozgrzany na patelni. Smażymy, często mieszając, czyli około 15 minut. Na koniec podlewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.



W tym czasie kroimy w kostkę ogórki i w półplasterki rzodkiewkę. Dorzucamy do makaronu. Kukurydzę osączamy z zalewy i dokładamy do sałatki. Na koniec wrzucamy do miski przestudzonego kurczaka razem z płynem. Mieszamy.



Do osobnej miseczki dajemy wszystkie składniki sosu, łączymy je i wlewamy do sałatki. Mieszamy, posypujemy posiekaną natką, odstawiamy do lodówki na godzinę. Oczywiście możemy jeść sałatkę od razu, ale taka „przegryziona” jest dużo smaczniejsza.



Ekstra sałatka makaronowa z kurczakiem gyros gotowa!



Polecamy również przepyszną sałatkę makaronową z kurczakiem i ananasem:


https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/ekstra-saatka-makaronowa-z-kurczakiem.html

 

czwartek, 3 lipca 2025

Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na dużą imprezę w plenerze. Zupa świetnie przyprawiona, doskonale zaostrza apetyt i syci. Podałyśmy składniki na 4,5 l zupy. Możemy nadwyżkę jej przechowywać w słoikach w lodówce lub w zamrażarce. Jak to przy zupie trochę pracy, ale warto się trudzić bo kociołek meksykański to przesmaczna zupa, zachwyci domowników i gości.

Składniki:

Wywar:

  • 1-2 żeberka 40 dkg
  • 6 młodych marchewek
  • 1/2 młodego selera z liśćmi
  • 1 por
  • 2 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki maggi

Zupa:

  • 8 plastrów 1/5 cm grubości schabu
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 papryczki chilli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 8-10 młodych średniej wielkości ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu spirytusuwego

Przyprawy:

  • 1 czubata łyżka papryki czerwonej wędzonej
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz i maggi do smaku
  • Ewentualnie zaklepka:
  • 2 łyżki mąki rozbełtane w odrobinie wody

Sposób wykonania:

Wywar.

Do dużego garnka pięciolitrowego wlewamy 2 l wody i wrzucamy żeberka. Wstawiamy całość na ogień. Po zagotowaniu wody solimy ją i dorzucamy włoszczyznę, liście laurowe, ziele i maggi. Gotujemy wywar na małym ogniu do miękkich żeberek.



Możemy wykorzystać do zupy gotowy wywar, najlepiej mięsny. My postanowiłyśmy zrobić zupę od podstaw.

Z gotowego wywaru wyławiamy wszystko. Żeberka oddzielamy od kości i wrzucamy z powrotem do wywaru.

Zupa.

W czasie, gdy gotuje się nam wywar przygotowujemy na patelni mięso i warzywa.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec, ale możemy go zastąpić olejem. Wytapiamy na tłuszczu boczek pokrojony w drobną kostkę i rumienimy schab również pokrojony w niedużą kostkę.


 Dorzucamy do mięsa cebulę posiekaną drobno, kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Krótko całość przesmażamy. Następnie przyprawiamy koncentratem pomidorowym i papryką wędzoną, kuminem, pieprzem ziołowym.




Całe dobro z patelni wrzucamy do gotowego, odcedzonego wywaru. Dajemy jeszcze papryczki chilli w całości. Gotujemy zupę do miękkiego schabu.

Na koniec dorzucamy do zupy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, odcedzoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Gotujemy całość do miękkich ziemniaków, czyli 10-15 minut. Kroimy w plasterki wyłowioną z wywaru marchewkę i dodajemy do zupy. Wyławiamy papryczki chilli.



Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i maggi. Możemy dodać ewentualnie jeszcze trochę kuminu.

Jeśli chcemy by zupa była zawiesista zaciągamy ją zaklepką z mąki, gotujemy chwilę, aby zupa się zagęściła. Wyłączamy ogień i posypujemy zupę posiekaną natką.


Meksykański kociołek gotowy!

 


wtorek, 1 lipca 2025

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa drobiowego, marchewki, małego selera z dodatkiem kaszy gryczanej, która bardzo podkręca smak farszu i delikatne ciasto to pierogi, które są pyszne i zawsze będą nam się kojarzyły z dzieciństwem oraz wakacjami u babci na wsi. Babcia jak to na wsi bardzo często gotowała rosół i z mięsa z rosołu przyrządzała przeróżne delicje. Były na przykład kura w potrawce, krokiety naleśnikowe z farszem mięsnym, pasztety i oczywiście pierogi Nasz rosół gotowałyśmy na mięsie z kurczaka biesiadnego (bez nóżek i piersi) i młodych warzywach, farsz do pierogów będzie zatem drobiowo-warzywny z dodatkiem kaszy gryczanej i rumianej cebulki.

Składniki:

farsz:

  • 40- 50 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórą
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1/2 selera z rosołu
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi

ciasto na pierogi:

porcja na 40-50 pierogów

  • 3 szklanki mąki typ 450 lub 500+mąka do podsypywania
  • szklanka wrzątku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • okrasa:

  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • Sposób przyrządzenia:

Ciasto: Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione masło oraz żółtko. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte folią i ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.



Farsz: Mięso, marchew i seler przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle na rumiano. Dodajemy do masy rosół, kaszę, cebulę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej rękoma. Próbujemy, czy jest wystarczająco przyprawiona. Farsz musi być wyrazisty w smaku.





Lepimy i gotujemy pierogi: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką lub ściereczce i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.


W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, nie kalecząc przy tym pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta).


 Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy zrumienioną na maśle cebulką.


Pierogi z mięsem i kasza gryczaną gotowe!

 




niedziela, 29 czerwca 2025

Prosta sałatka z pora i rzodkiewki

Szybciutka, pyszna z kilku składników zrobiona sałatka uniwersalna. Nadaje się do zjedzenia na co dzień ale i na imprezie również będzie cieszyła się dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 1 por biała część ok. 20 cm
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach (morzymy) aby zmiękł oraz puścił trochę soku.

Kukurydzę osączamy z płynu. Jajka i ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki, jeśli jest duża w ćwiartki. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godzinki.


Prosta sałatka z pora i rzodkiewek gotowa!