czwartek, 10 lipca 2025

Bób z masłem

Polecamy naszą ulubioną przekąskę z dzieciństwa. U babci w ogródku zawsze był bób i latem wszyscy się nim zajadali. Prosta przegryzka dla dzieci i dorosłych, tania i zdrowa, uzależniająca równie mocno jak popcorn lub chipsy. Nasza babcia przyrządzała bób z „podpalanym” masłem i taki nam najbardziej smakował.

Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby go przykryć i wstawiamy na ogień. Wrzucamy sól i cukier.

Na tę ilość bobu dajemy czubatą łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.

Bób gotujemy do miękkości. Nasz bób gotował się 20 minut, licząc od zagotowania. Czasami może gotować się krócej 5 minut lub nieco dłużej. Wszystko zależy od tego jak świeży mamy bób.



Gotujemy go pod przykryciem.

Na dużej patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu lekko rumienimy je, aby zyskało delikatnie orzechowy smak, brązowawy kolor i intensywny zapach. Piany, która się tworzy na podgrzewanym maśle nie zdejmujemy, ona opadnie na dno. Uważamy, aby nie przeciągnąć i nie przypalić masła.

Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do masła. Mieszamy całość, aby masło obtoczyło bób.




Bób z masłem gotowy! 

1 komentarz: