środa, 16 lipca 2025

Racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5  szklanki mąki
  • 2 średniej wielkości  jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia racuchów
Sposób wykonania:

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ubijamy jajka 4-5 minut mikserem, aż powiększą objętość i zbieleją. Następnie dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.



Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron.

Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.



Racuchy z jabłkami gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz