czwartek, 17 lipca 2025

Klopsiki w sosie pieczarkowo -śmietanowym

Zgrabne klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie pieczarkowym, zaciągniętym kremową śmietaną to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich wyrazista surówka z ogórków kiszonych i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w zimnej wodzie
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

sos:

  • 1/2 kg średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, lekko odciśniętą bułkę, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron.



 Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją na szklisto. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Dorzucamy łyżkę masła. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość góra 5 minut.



Śmietankę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek i zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia, wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.



Klopsiki mielone z łopatki w sosie pieczarkowo -śmietanowym gotowe!

Polecamy do nich błyskawiczną surówkę z ogórków kiszonych:

  https://rajchelewa.blogspot.com/2024/04/saatka-z-ogorkow-kiszonych.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz