Zgrabne klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie pieczarkowym, zaciągniętym kremową śmietaną to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich wyrazista surówka z ogórków kiszonych i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!
Składniki:
kotlety:
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w zimnej wodzie
- sól, pieprz i pieprz ziołowy
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
sos:
- 1/2 kg średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki maggi
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka kremówki 30%
- 1 łyżka mąki
Sposób wykonania:
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, lekko odciśniętą bułkę, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją na szklisto. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Dorzucamy łyżkę masła. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość góra 5 minut.
Śmietankę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek i zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia, wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.
Klopsiki mielone z łopatki w sosie pieczarkowo -śmietanowym gotowe!
Polecamy do nich błyskawiczną surówkę z ogórków kiszonych:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/04/saatka-z-ogorkow-kiszonych.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz