piątek, 18 lipca 2025

Szybka sałatka do obiadu

Letnia, błyskawiczna sałatka obiadowa, pełna witamin i świeżości. Pyszna!

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 3 średniej wielkości ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • garść posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

Sałatę lodową, myjemy, osuszamy i szarpiemy na kawałki. Przekładamy do miski.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, rzodkiewkę w półplasterki i pomidory w cząstki.

Pokrojone warzywa przekładamy do sałaty. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem.

Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem na stół. Sałata lodowa będzie jędrna i dużo smaczniejsza.



Szybka, letnia sałatka do obiadu gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz