Letnia, błyskawiczna sałatka obiadowa, pełna witamin i świeżości. Pyszna!
Składniki:
- 1/2 główki sałaty masłowej
- 3 średniej wielkości ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- garść posiekanego koperku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową, myjemy, osuszamy i szarpiemy na kawałki. Przekładamy do miski.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, rzodkiewkę w półplasterki i pomidory w cząstki.
Pokrojone warzywa przekładamy do sałaty. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem na stół. Sałata lodowa będzie jędrna i dużo smaczniejsza.
Szybka, letnia sałatka do obiadu gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz