poniedziałek, 14 lipca 2025

Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę wiśniową gotowała ciocia Irena, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z łazankami. Zupa jest bajecznie pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą wiśniową.

Składniki:

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 3/4 l wody
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 100 ml kremówki
  • 3/4 szklanki makaronu łazanki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wiśnie, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją na małym ogniu15 minut, licząc od zagotowania. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Odstawiamy do przestygnięcia.



Makaron łazanki gotujemy według opisu na opakowaniu.

Letnią zupę i łazanki wykładamy na talerze.

Zupa wiśniowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!



Zupę wiśniową można schłodzić mocno w lodówce i serwować ją zimną, ale smaczna jest też na ciepło i taką jadałyśmy u cioci Ireny, ponieważ nie mogłyśmy nigdy doczekać jej schłodzenia!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz