Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przygotujmy marynatę jogurtową. Jogurt doskonale nawilży mięso i uczyni je delikatnym, a sok z cytryny, curry i tymianku nada potrawie nutkę śródziemnomorskiego smaku i spowoduje, że będzie bardziej krucha.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (650 g)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę . W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami.
Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w mięso z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Prosta marynata do drobiu z grilla gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz