Wielki kociołek pikantnej zupy
gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na dużą imprezę w
plenerze. Zupa świetnie przyprawiona, doskonale zaostrza apetyt i
syci. Podałyśmy składniki na 4,5 l zupy. Możemy nadwyżkę jej
przechowywać w słoikach w lodówce lub w zamrażarce. Jak to przy
zupie trochę pracy, ale warto się trudzić bo kociołek meksykański
to przesmaczna zupa, zachwyci domowników i gości.
Składniki:
Wywar:
- 1-2 żeberka 40 dkg
- 6 młodych marchewek
- 1/2 młodego selera z liśćmi
- 1 por
- 2 l wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki maggi
Zupa:
- 8 plastrów 1/5 cm grubości schabu
- 1 duża cebula
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2 łyżki smalcu
- 2 duże papryki czerwone
- 2 papryczki chilli
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 8-10 młodych średniej wielkości
ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu
spirytusuwego
Przyprawy:
- 1 czubata łyżka papryki czerwonej
wędzonej
- 2 łyżki kuminu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz i maggi do smaku
- Ewentualnie zaklepka:
- 2 łyżki mąki rozbełtane w odrobinie
wody
Sposób wykonania:
Wywar.
Do dużego garnka pięciolitrowego
wlewamy 2 l wody i wrzucamy żeberka. Wstawiamy całość na ogień.
Po zagotowaniu wody solimy ją i dorzucamy włoszczyznę, liście
laurowe, ziele i maggi. Gotujemy wywar na małym ogniu do miękkich
żeberek.
Możemy wykorzystać do zupy gotowy
wywar, najlepiej mięsny. My postanowiłyśmy zrobić zupę od
podstaw.
Z gotowego wywaru wyławiamy wszystko.
Żeberka oddzielamy od kości i wrzucamy z powrotem do wywaru.
Zupa.
W czasie, gdy gotuje się nam wywar
przygotowujemy na patelni mięso i warzywa.
Na dużej, głębokiej patelni
rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec, ale możemy go zastąpić
olejem. Wytapiamy na tłuszczu boczek pokrojony w drobną kostkę i
rumienimy schab również pokrojony w niedużą kostkę.
Dorzucamy do
mięsa cebulę posiekaną drobno, kiedy się zeszkli dodajemy czosnek
przeciśnięty przez praskę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych,
kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Krótko całość
przesmażamy. Następnie przyprawiamy koncentratem pomidorowym i
papryką wędzoną, kuminem, pieprzem ziołowym.
Całe dobro z patelni wrzucamy do
gotowego, odcedzonego wywaru. Dajemy jeszcze papryczki chilli w
całości. Gotujemy zupę do miękkiego schabu.
Na koniec dorzucamy do zupy pokrojone w
grubą kostkę ziemniaki, odcedzoną z zalewy fasolę i kukurydzę.
Gotujemy całość do miękkich ziemniaków, czyli 10-15 minut.
Kroimy w plasterki wyłowioną z wywaru marchewkę i dodajemy do
zupy. Wyławiamy papryczki chilli.
Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą,
pieprzem i maggi. Możemy dodać ewentualnie jeszcze trochę kuminu.
Jeśli chcemy by zupa była zawiesista
zaciągamy ją zaklepką z mąki, gotujemy chwilę, aby zupa się
zagęściła. Wyłączamy ogień i posypujemy zupę posiekaną natką.
Meksykański kociołek gotowy!