sobota, 12 kwietnia 2025

Barszcz biały

Barszcz biały różni się od żuru zakwasem użytym do zaprawienia go. Zakwas do barszczu białego jest robiony na bazie mąki pszennej, podczas gdy do żuru bierzemy mąkę żytnią. W związku z tym barszcz jest nieco delikatniejszy w smaku od żuru i bardziej „majerankowy”. Jest oczywiście równie smaczny jak żur i ma tylu zwolenników ilu jest wielbicieli żuru. Gotuje się obie zupy podobnie szybko i prosto. Dzisiaj przedstawimy naszą wersję ulubioną barszczu białego świątecznego.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej, najlepiej surowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 l wody
  • 0,7 l zakwasu na barszcz biały
  • 4 liście laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml kremówki 30%
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Kiełbasę oraz ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy wywar 20 minut (ma tylko mrugać).



Następnie wyjmujemy kiełbasę na półmisek, a do wywaru wlewamy zakwas, co jakiś czas mieszamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu kilka minut.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy do niej białą pokrojoną w grube plastry. Chwilę całość podsmażamy i dodajemy do barszczu.



Przyprawiamy barszcz rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, maggi i majerankiem.

Do gotowego barszczu wlewamy śmietankę i jeśli jest potrzeba sok z cytryny, aby nadać zupie wyrazistości. Na talerze dajemy barszcz i jajko.



Świąteczny barszcz biały gotowy!  

 Nasza rada:

Do barszczu białego możemy użyć zakwas gotowy lub zrobić go samemu.

Zrobienie zakwasu z mąki pszennej do barszczu nie jest trudne. Wymaga tylko odrobinę czasu. Oto nasz przepis na zakwas do barszczu białego:

https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/domowy-zakwas-na-barszcz-biay.html

piątek, 11 kwietnia 2025

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane z borówkami i kruszonką gotowe w godzinę.

Składniki:

ciasto:
  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 120 ml mleka
  • 280 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
dodatkowo:
  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę prostokątną o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.


Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Ubijamy ciasto.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy. Układamy na nim borówki.



Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i jeśli chcemy  posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką gotowe!







czwartek, 10 kwietnia 2025

Sałatka świąteczna wiosenna

Prosta sałatka z makaronu orzo, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Ma delikatny smak i wiosenny wygląd. Jest lżejsza, niż te zimowe z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
  • 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 nieduży por (biała część)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę dobrze osączamy z płynu. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do niej makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Prosta sałatka świąteczna wiosenna gotowa!

 

środa, 9 kwietnia 2025

Babeczki wielkanocne w trzech smakach

Mini-babeczki kakaowe, cytrynowe i kokosowe idealne do koszyczka. Pieczemy je za jednym razem i mamy idealne babeczki do święconki w trzech różnych smakach.

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny +skórka otarta z jednej cytryny
  • Sposób przyrządzenia:

Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito. Obie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas ubijając, powoli wsypujemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie nadal ubijając, powoli wlewamy olej i ekstrakt zapachowy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki. Masę rozlewamy do trzech miseczek. 



Do pierwszej dodajemy kakao i łyżkę ciepłej wody, dobrze mieszamy. Do następnej miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, łączymy z ciastem i wreszcie do trzeciej miseczki wrzucamy sok i skórkę z cytryny. Gotowymi ciastami napełniamy foremki silikonowe do mini babeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).




Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Z tej porcji ciasta wychodzi 12-14 mini babeczek.

Proste mini-babeczki w trzech smakach gotowe! 

 

Ciasto wiśniowe

Ciasto czekoladowe przełożone warstwą galaretki wiśniowej  z drylowanymi wiśniami i delikatnym, puszystym kremem z bitej śmietanki i serka mascarpone to nasza propozycja na uroczyste spotkanie. Ciasto proste do zrobienia a smaczne i efektowne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jaja M
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml oleju bezzapachowego
  • 230 g mąki
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml wrzącej wody

Galaretka:

  • słoik 1/2 l wiśni drylowanych w kompocie
  • 2 galaretki wiśniowe

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma 28x18 cm wyścielona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy do nich szczyptę soli i cały cukier. Ubijamy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko, olej i wrzątek, miksujemy. Na tym etapie cukier się rozpuści, uzyskamy gładką, rzadką masę.

Teraz łączymy mąkę z kakao, mieszamy i przesiewamy przez sitko wprost do masy jajecznej. Dosypujemy sodę, również przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników bez długiego ubijania (biszkopt ma być po upieczeniu zwarty i wilgotny). Ciasto nie jest gęste- takie ma być.

Wkładamy przelane do formy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka).



Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy zaraz po lekkim przestygnięciu. Przekładamy do góry spodem na kratkę kuchenną, aż całkiem przestygnie. Możemy go od razu pokroić na dwa blaty.

Galaretka:

Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy.

Do garnka wlewamy kompot i tyle wody, aby było 800 ml płynu łącznie. Podgrzewamy płyn, aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krem.

Kremówka i mascarpone muszą być mocno schłodzone. Dajemy je razem z pozostałymi składnikami kremu do misy miksera i ubijamy na sztywno.

Składamy ciasto.

Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie dolny blat biszkoptu. Na nim wykładamy wiśnie i zalewamy mocno tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto na pól godziny do lodówki.



Na tak przygotowany spód wykładamy 2/3 kremu i drugi blat ciasta. Pokrywamy wierzch ciasta resztą kremu.




Ciasto wiśniowe posypujemy po wierzchu kakao tuż przed podaniem na stół.



Ciasto wiśniowe gotowe!

 

wtorek, 8 kwietnia 2025

Sałatka jarzynowa prosta

Szybka sałatka z warzyw z rosołu i ziemniaków w mundurkach, czyli taka skrócona wersja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Bardzo smaczna!

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 selera z rosołu
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaku uprzednio obieramy ze skórki. Jabłko, najlepiej twarde i soczyste, kroimy ze skórką. Kukurydzę osączamy z płynu.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, łączymy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.



Sałatka jarzynowa prosta z warzywami z rosołu gotowa!

 

Kapusta duszona z boczkiem

Wiosenna kapusta duszona na szybko z boczkiem i cebulą to doskonały dodatek do obiadu . Sezon na młodą kapustę już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością. My dzisiaj wykorzystamy do naszego dania kapustę stożkową, która jest bardzo delikatna i krucha.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej stożkowej
  • 20 dkg boczku wędzonego, parzonego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przyrządzenia:

Na głębokiej patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe . Podlewamy kapustę 3-4 łyżkami wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. 



Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak 10-15 minut. Na sam koniec przyprawiamy kapustę solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodajemy masło. Posypujemy posiekaną natką.



Kapusta duszona z boczkiem gotowa!




poniedziałek, 7 kwietnia 2025

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obiadu. Do kotletów ziemniaczanych dodamy kremowy sos pieczarkowy i ulubioną surówkę. Kotlety są puszyste i sycące, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na wytrawnie, ale smakują również na słodko z cukrem i sosem owocowym.

Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków obranych i ugotowanych (waga po obraniu)
  • 4 czubate łyżki mąki + mąka do podsypywania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 czubate łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Sos grzybowy:

Pieczarki czyścimy i tniemy na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki, dajemy szczyptę soli. Smażymy całość, aż odparuje płyn z pieczarek. 



Wlewamy do tak podsmażonych grzybów kremówkę połączoną z mąką, dobrze rozmieszane. Zagęszczamy sos chwilę gotując całość, na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem i maggi. Po wyłączeniu ognia zasypujemy sos posiekaną natką.



Kotlety ziemniaczane:

Ugotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy całość. Ciasto na kotlety jest niezbyt gęste i trochę kleiste. Posypujemy deskę do krojenia obficie mąką, ręce również maczamy w mące. Formujemy kotlety o grubości mniej więcej jednego centymetra. Z tej ilości ziemniaków wychodzi 8-10 kotletów ziemniaczanych.



Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.




Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.

U nas jest to surówka z kapusty stożkowej: https://rajchelewa.blogspot.com/2025/04/surowka-z-kapusty-stozkowej.html



Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym gotowe!

 



Prosta babka maślana

Klasyczna babka maślana. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i mocno wilgotna! Doskonała na Wielkanoc i do niedzielnej kawki.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka L
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania babki
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma o średnicy 24 cm wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W osobnej misce umieszczamy odważone i koniecznie przesiane suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.



 Do drugiej miski wbijamy jaja, wsypujemy sól, cukier wanilinowy, cukier i miksujemy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut (masa powinna zrobić się jasna, puszysta i mocno powiększyć objętość). Wówczas dalej miksując powoli, małym strumieniem wlewamy ostudzone masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. 



Następnie zmniejszamy obroty miksera i na 3 razy dodajemy suche składniki miksując krótko po każdym dodaniu (tylko do połączenia składników!). Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 °C, góra-dół bez termoobiegu przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyciągamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Prosta babka maślana gotowa!

 


niedziela, 6 kwietnia 2025

Szynki w galarecie

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.

Składniki:

  •  żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • 3-4 brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • kilka ciemnych oliwek
  • szczypiorek do dekoracji
  • łyżka pokrojonej w kostkę marchewki
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
  • 10 łyżek sałatki jarzynowej

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, z przyprawami w wodzie.

Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.

Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią, oliwkami, marchewką, szczypiorkiem i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Rolady z szynki gotowe! 



 

Prosta sałatka z pora

Szybciutka, pyszna z kilku składników zrobiona sałatka uniwersalna. Nadaje się do zjedzenia na co dzień ale i na imprezie również będzie cieszyła się dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 1 por biała część ok. 20 cm
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 ogórek świeży duży
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach (morzymy) aby zmiękł oraz puścił trochę soku.



Kukurydzę osączamy z płynu. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, pieprz i sól. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godzinki.



Prosta sałatka z pora gotowa!

 

Bigosik z kapusty stożkowej

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młode kapusty już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.

Składniki:

  • 1 mała lub 1/2 dużej kapusty stożkowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 1 duża cebula
  • 4 cienkie chłopskie lub 2 grube
  • 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka magii
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 dobra łyżka octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę wędzoną i boczek pokrojone w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę.



 Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy w zależności od tego jakie są duże, albo na pół albo w plasterki. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, maggi, ziele angielskie i liście laurowe . Przykrywamy patelnię pokrywą.



 Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10-15 minut. 



Na sam koniec przyprawiamy bigosik solą, pieprzem, cukrem i octem.



Szybki bigosik z kapusty stożkowej gotowy!