Wiosenna kapusta duszona na szybko z boczkiem i cebulą to doskonały dodatek do obiadu . Sezon na młodą kapustę już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością. My dzisiaj wykorzystamy do naszego dania kapustę stożkową, która jest bardzo delikatna i krucha.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej stożkowej
- 20 dkg boczku wędzonego, parzonego
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
Na głębokiej patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe . Podlewamy kapustę 3-4 łyżkami wody. Przykrywamy patelnię pokrywą.
Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak 10-15 minut. Na sam koniec przyprawiamy kapustę solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodajemy masło. Posypujemy posiekaną natką.
Kapusta duszona z boczkiem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz