Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obiadu. Do kotletów ziemniaczanych dodamy kremowy sos pieczarkowy i ulubioną surówkę. Kotlety są puszyste i sycące, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na wytrawnie, ale smakują również na słodko z cukrem i sosem owocowym.
Składniki:
- 60 dkg ziemniaków obranych i ugotowanych (waga po obraniu)
- 4 czubate łyżki mąki + mąka do podsypywania kotletów
- sól i pieprz do smaku
- 30 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 ml kremówki 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka maggi
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 czubate łyżki masła
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Sos grzybowy:
Pieczarki czyścimy i tniemy na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki, dajemy szczyptę soli. Smażymy całość, aż odparuje płyn z pieczarek.
Wlewamy do tak podsmażonych grzybów kremówkę połączoną z mąką, dobrze rozmieszane. Zagęszczamy sos chwilę gotując całość, na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem i maggi. Po wyłączeniu ognia zasypujemy sos posiekaną natką.
Kotlety ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy całość. Ciasto na kotlety jest niezbyt gęste i trochę kleiste. Posypujemy deskę do krojenia obficie mąką, ręce również maczamy w mące. Formujemy kotlety o grubości mniej więcej jednego centymetra. Z tej ilości ziemniaków wychodzi 8-10 kotletów ziemniaczanych.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.
Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
U nas jest to surówka z kapusty stożkowej: https://rajchelewa.blogspot.com/2025/04/surowka-z-kapusty-stozkowej.html
Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz