poniedziałek, 7 kwietnia 2025

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obiadu. Do kotletów ziemniaczanych dodamy kremowy sos pieczarkowy i ulubioną surówkę. Kotlety są puszyste i sycące, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na wytrawnie, ale smakują również na słodko z cukrem i sosem owocowym.

Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków obranych i ugotowanych (waga po obraniu)
  • 4 czubate łyżki mąki + mąka do podsypywania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 czubate łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Sos grzybowy:

Pieczarki czyścimy i tniemy na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki, dajemy szczyptę soli. Smażymy całość, aż odparuje płyn z pieczarek. 



Wlewamy do tak podsmażonych grzybów kremówkę połączoną z mąką, dobrze rozmieszane. Zagęszczamy sos chwilę gotując całość, na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem i maggi. Po wyłączeniu ognia zasypujemy sos posiekaną natką.



Kotlety ziemniaczane:

Ugotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy całość. Ciasto na kotlety jest niezbyt gęste i trochę kleiste. Posypujemy deskę do krojenia obficie mąką, ręce również maczamy w mące. Formujemy kotlety o grubości mniej więcej jednego centymetra. Z tej ilości ziemniaków wychodzi 8-10 kotletów ziemniaczanych.



Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.




Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.

U nas jest to surówka z kapusty stożkowej: https://rajchelewa.blogspot.com/2025/04/surowka-z-kapusty-stozkowej.html



Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym gotowe!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz