Klasyczna babka maślana. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i mocno wilgotna! Doskonała na Wielkanoc i do niedzielnej kawki.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka L
- skórka otarta z jednej cytryny
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru do posypania babki
- masło i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma o średnicy 24 cm wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.
Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W osobnej misce umieszczamy odważone i koniecznie przesiane suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski wbijamy jaja, wsypujemy sól, cukier wanilinowy, cukier i miksujemy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut (masa powinna zrobić się jasna, puszysta i mocno powiększyć objętość). Wówczas dalej miksując powoli, małym strumieniem wlewamy ostudzone masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i na 3 razy dodajemy suche składniki miksując krótko po każdym dodaniu (tylko do połączenia składników!). Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 °C, góra-dół bez termoobiegu przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyciągamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wszystkie babki wychodzą Ci znakomicie! Aż miło popatrzeć :-)
OdpowiedzUsuń