poniedziałek, 7 kwietnia 2025

Prosta babka maślana

Klasyczna babka maślana. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i mocno wilgotna! Doskonała na Wielkanoc i do niedzielnej kawki.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka L
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania babki
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma o średnicy 24 cm wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W osobnej misce umieszczamy odważone i koniecznie przesiane suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.



 Do drugiej miski wbijamy jaja, wsypujemy sól, cukier wanilinowy, cukier i miksujemy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut (masa powinna zrobić się jasna, puszysta i mocno powiększyć objętość). Wówczas dalej miksując powoli, małym strumieniem wlewamy ostudzone masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. 



Następnie zmniejszamy obroty miksera i na 3 razy dodajemy suche składniki miksując krótko po każdym dodaniu (tylko do połączenia składników!). Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 °C, góra-dół bez termoobiegu przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyciągamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Prosta babka maślana gotowa!

 


1 komentarz:

  1. Wszystkie babki wychodzą Ci znakomicie! Aż miło popatrzeć :-)

    OdpowiedzUsuń