Szynki w galarecie
Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.
Składniki:
- żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
- 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
- 3-4 brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
- kilka ciemnych oliwek
- szczypiorek do dekoracji
- łyżka pokrojonej w kostkę marchewki
- trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
- 10 łyżek sałatki jarzynowej
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, z przyprawami w wodzie.
Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.
Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią, oliwkami, marchewką, szczypiorkiem i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Rolady z szynki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz