Barszcz biały różni się od żuru zakwasem użytym do zaprawienia go. Zakwas do barszczu białego jest robiony na bazie mąki pszennej, podczas gdy do żuru bierzemy mąkę żytnią. W związku z tym barszcz jest nieco delikatniejszy w smaku od żuru i bardziej „majerankowy”. Jest oczywiście równie smaczny jak żur i ma tylu zwolenników ilu jest wielbicieli żuru. Gotuje się obie zupy podobnie szybko i prosto. Dzisiaj przedstawimy naszą wersję ulubioną barszczu białego świątecznego.
Składniki:
- 1 kg kiełbasy białej, najlepiej surowej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 l wody
- 0,7 l zakwasu na barszcz biały
- 4 liście laurowe
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml kremówki 30%
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania:
Kiełbasę oraz ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy wywar 20 minut (ma tylko mrugać).
Następnie wyjmujemy kiełbasę na półmisek, a do wywaru wlewamy zakwas, co jakiś czas mieszamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy do niej białą pokrojoną w grube plastry. Chwilę całość podsmażamy i dodajemy do barszczu.
Przyprawiamy barszcz rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, maggi i majerankiem.
Do gotowego barszczu wlewamy śmietankę i jeśli jest potrzeba sok z cytryny, aby nadać zupie wyrazistości. Na talerze dajemy barszcz i jajko.
Świąteczny barszcz biały gotowy!
Nasza rada:
Do barszczu białego możemy użyć zakwas gotowy lub zrobić go samemu.
Zrobienie zakwasu z mąki pszennej do barszczu nie jest trudne. Wymaga tylko odrobinę czasu. Oto nasz przepis na zakwas do barszczu białego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz