Szybka przekąska na świąteczny stół.
Składniki:
- 10-12 plastrów szynki konserwowej
- 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 duże jabłko
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 marchewki ugotowane lub z rosołu
- 1/2 selera ugotowanego lub z rosołu
- mała puszka groszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 połówki brzoskwiń z syropu
- garść pokrojonego drobno szczypiorku
- 2 czubate łyżki szczypiorku do posypania zawijańców
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaku uprzednio obieramy ze skórki. Jabłko, najlepiej twarde i soczyste, kroimy ze skórką. Groszek osączamy z płynu.
Pokrojone warzywa przekładamy do miski, łączymy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.
Na każdy plaster szynki nakładamy dobrą łyżkę sałatki. Zwijamy rulon i układamy na półmisku. Przyozdabiamy zawijańce świątecznie brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki, rozetkami z majonezu i pokrojonym szczypiorkiem.
Zawijańce z szynki i sałatki gotowe!
Nasza rada:
Do zawijańców możemy użyć każdą inną sałatkę. Świetnie się sprawdzi na przykład sałatka śledziowa lub jajeczna czy porowa!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz